Obrazovanje

Potpisani ugovori sa 259 novih stipendista

Potpisani ugovori sa 259 novih stipendista
Foto: Grad Prijedor | Potpisani ugovori sa 259 novih stipendista

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je ugovore sa 259 novih stipendista grada, studenata i srednjoškolaca za šta je u budžetu grada planirano 550. 000 KM što je 50 000 KM više nego prethodne godine.

"Želimo da mladi ljudi vide da cijenimo to što uče i njihove rezultate. Smatram da u ovom trenutku podrška je najveća do sada što je bila i da je trebamo iduće godine povećavati jer je obrazovanje ključ opstanka naroda i omladine u našem gradu", izjavio je Javor.

On je dodao da je novina što su od ove godine stipendiju mogli da dobiju i učenici prvog razreda srednje škole za deficitarna zanimanja, kao i da se kod kategorije socijalni status ocjenjivao i prosjek od 3,5 za učenike i 7,5 za studente koji se morao ispuniti.

"Imamo manje dodijeljenih stipendija u odnosu na prošlu godinu, a više izdvojenih sredstava za ove namjene i određeni iznos sredstava koji je ostao tako da ćemo još jednom sagledati kategoriju socijalni status i da tu pokušamo povećati listu i uvećati broj stipendista", rekao je Javor.

On je dodao da je stipendiranje samo jedna od mjera koju je grad Prijedor preduzeo za obrazovanje.

"Cilj nam je da stavimo akcenat na obrazovanje u našem gradu, a novina je da smo uveli besplatne ucebenike za učenike od petog do devetog razreda za šta je grad izdovjio 610.000 KM, a tu je i grant za mlade talente gdje će grad snositi troškove odlaska na takmičenja, tu je i sufinansiranje učeničke karte sa 20, 50 i 100 odsto učešća", istakao je Javor.

Na javnom konkursu u ovoj školskoj i akademskoj godini pravo na stipendije ostvarilo je 166 učenika od ukupno prijavljenih 385 i 93 studenta od ukupno prijavljenih 221. Iznos pojedinačnih stipendija je 100 KM za đake i 150 KM za studente i isplaćuju se deset mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije