Obrazovanje

Prednacrt Zakona o visokom obrazovanju u RS "podigao prašinu"

Prednacrt Zakona o visokom obrazovanju u RS "podigao prašinu"
Prednacrt Zakona o visokom obrazovanju u RS "podigao prašinu"

BANJALUKA - Prednacrtom zakona o visokom obrazovanju, a na prijedlog radne grupe koju je formirao ministar prosvjete i kulture RS, predložena su određena rješenja koja predstavljaju reformu u oblasti visokog obrazovanja, a sve u cilju podizanja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, naglašeno je iz resornog ministarstva, nakon najave da će deset visokoškolskih ustanova u RS stupiti u štrajk usvoji li se ovaj dokument.

"To se odnosi na uslove za osnivanje visokoškolskih ustanova, uslove za izbore u zvanja nastavnika i saradnika, precizno definisanje vrste studija (akademske i strukovne), mogućnost njihovog izvođenja na univerzitetu i visokoj školi", napominju u Ministarstvu.

Normirani su zajednički i udruženi studijski programi, te način izdavanja diplome koja se stiče na studijama, racionalizovani ispitni rokovi, smanjeno trajanje apsolventskog staža, uvedena kategorija samofinansirajućeg studenta i definisane evidencije koje vode visokoškolske ustanove, a realizacija će zahtijevati reformske poteze, zbog čega je omogućeno maksimalno učešće svih aktera u oblasti visokog obrazovanja u fazi izrade prednacrta.

"Stigao je veliki broj različitih mišljenja, primjedaba, prijedloga i komentara, čije razmatranje je u toku, a u najvećem broju slučajeva odnosile su se na pooštrene kriterijume za izbore u nastavno-naučna zvanja te na starosnu granicu za penzionisanje profesora. Takođe, izvjesnim brojem pristiglih mišljenja predlaže se dezintegrisanje univerziteta, a primjedbe studenata najviše se odnose na prenos ECTS bodova u narednu akademsku godinu te na uvođenje kategorije samofinansirajućeg studenta", navode u Vladi RS. Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta, izjavio je prethodno da je prednacrt potpuni promašaj i da su neka od rješenja, poput onog da rektor imenuje dekane - nedopustiva. S njim se složio i dekan Mašinskog fakulteta Darko Knežević, jer kako napominju, fakulteti više neće biti pravni subjekti i neće moći da raspolažu vlastitim prihodima, a ostaće i bez asistenata. U Sindikatu obrazovanja rekli su da su od mnogih i iz Istočnog Sarajeva i iz Banjaluke dobili zamjerke i prijedloge, dok studenti prvobitnu verziju prednacrta smatraju dobrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije