Obrazovanje

Prijemni završen, čekaju se rezultati

Prijemni završen, čekaju se rezultati
Prijemni završen, čekaju se rezultati

BANJALUKA - Prijemni ispiti za studente koji planiraju da upišu fakultete na jednom od dva javna univerziteta u Srpskoj održani su danas u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Prema podacima studentskih službi, do petka 27. juna na 3.461 mjesto predviđeno konkursom za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija na Banjalučkom univerzitetu u akademskoj 2014/15. godini konkurisalo je ukupno 3.388 kandidata.

Najviše kandidata prijavilo se za studije na Filozofskom fakultetu - 444, zatim Medicinskom 400 i Prirodno-matematičkom 328 kandidata, a najmanje na Rudarskom fakultetu, i to 27 kandidata.

Na 17 organizacionih jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu konkurisalo je 1.780 kandidata, a najviše ih želi da pohađa Medicinski fakultet - 296, zatim Filozofski 268, te Pedagoški fakultet za koji su se prijavila 202 kandidata.

Maturanti koji u prvom roku ne dobiju indeks novu šansu imaće u drugom upisnom roku koji će biti organizovan na fakultetima i akademijama koje ne upišu planirani broj studenata, a predaja dokumentacije u drugom upisnom roku je od 25. do 29. avgusta, dok je prijemni ispit 1. septembra u devet časova.

Rezultati kvalifikacionog ispita biće saopšteni 4. jula nakon čega će krenuti upis kandidata koji su položili, a upis će se vršiti od 7. do 11. jula.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je danas kako se bilježi pad upisa u odnosu na odobrene kvote u Istočnom Sarajevu od 25 odsto, a na Univerzitetu u Banjaluci od 10 odsto.

"Sve to ukazuje da se smanjuje broj studenata i da ćemo i dalje revidirati upisne kvote, kao što smo to ove godine uradili za one koji imaju najmanju prohodnost na tržištu rada i najviše nezaposlenih", kazao je Mutabdžija.

Vladimir Mršić iz Banjaluke nada se kako će se njegovo ime naći na listi onih koji će dobiti šansu da studiraju na Filološkom fakultetu.

"Na prijemnom je bilo mnogo kandidata iz raznih gradova, a ove godine ne primaju mnogo studenata, zbog čega sam bio zabrinut. Test je bio prilično zahtjevan, ali se ipak nadam dobrim rezultatima", rekao je Mršić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije