Obrazovanje

Pripremaju teren za uvođenje male mature

Pripremaju teren za uvođenje male mature
Pripremaju teren za uvođenje male mature

BANJALUKA - Učenici devetih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj 27. i 28. aprila radiće testove iz srpskog jezika i matematike, kako bi se utvrdilo koliko znanja, umijeća i vještina posjeduju iz ovih predmeta tokom cijelog osnovnog školovanja.

Eksterno vrednovanje postignuća učenika 9. razreda i školske 2014/15. godine Republički pedagoški zavod RS sprovodi eksperimentalno, na uzorku koji obuhvata 83 osnovne škole u RS, među kojima su škole iz regije Banjaluke, Bijeljine, Prijedora, Doboja, Foče, regije Birač, Sarajevsko-romanijske regije, regije Hercegovine.

"Ocjene koje učenici postignu na ovim testovima ne unose se u dnevnike, niti utiču na upis učenika u srednju školu, jer se još radi o eksperimentalnim ispitima", pojasnio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagaškog zavoda, za "Nezavisne".

Damjanović je istakao da ovo testiranje zapravo predstavlja pripremu za eventualno uvođenje obaveznog završnog testiranje osnovaca. Kako navode u Pedagoškom zavodu, planirano je da testiranjem sljedeće godine bude obuhvaćeno svih 187 osnovnih škola.

"Da li će se obavezno testiranje uvesti, zavisi od dogovora škola i resornog ministarstva, te pravilnika o maturskom ispitu i pravilnika o upisu u srednje škole, koje bi trebalo da donose resorno ministarstvo", rekao je Damjanović.

U RPZ-u navode da im u ovoj eksperimentaloj fazi testiranja maturanta nisu primarni rezultati o kojima bi obavijestili javnost, tako da nas nisu informisali o prosječnim ocjenama učenika sa ispita prošle godine.

"S rezultatima su upoznate škole, a mi ih koristimo za analize. U ovoj fazi nama su najvažnije procedure sprovođenja eksterne provjere postignuća", naveo je Damjanović.

Branislava Pejašinović, direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Banjaluke, rekla je da su maturanti ove škole u maju prošle godine na ovim testovima ostvarili nešto slabiji uspjeh nego što je bila njihova prosječna ocjena iz ovih predmeta tokom školovanja. Ona je istakla da je prosjek ocjena iz matematike bio 3,17, a i srpskog jezika 4.

"Smatram ipak da treba da se uvede obavezno testiranje u osnovne škole, kao i prijemni ispit u srednje škole, kako bi se i sami učenici bolje profilisali za buduća zanimanja", rekla je Pejašinovićeva, te dodala da je polaganje prijemnog ispita prilikom upisa u srednje škole u RS ukinuto još u školskoj 2001/2002. godini.

Istog mišljenja je i Mišo Tešić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" iz Trebinja, čiji su maturanti i prošle godine učestvovali u eksperimentalnom testiranju.

"Očekujem uvođenje obaveznog maturskog ispita, kao i prijemnog ispita u srednje škole", dodaje Tešić, koji ističe da su se učenici previše opustili, te da upisuju srednju školu "na osnovu stare slave". On navodi da je prošle godine među učenicima devetog razreda ove škole bilo 40 odsto odličnih, 21 odsto vrlodobrih, 17 odsto dobrih, 22 odsto dovoljnih.

"Matematika uvijek škripi, ali nastavnici se maksimalno trude da učenike motivišu da se posvete ovom predmetu", navodi Tešić.

 

  

Zbirke se objavljuju tri mjeseca ranije  

Praksa je, kako navode u Republičkom pedagoškom zavodu, da se školama tri mjeseca prije testiranja dostave setovi zadataka kako bi nastavnici imali dovoljno vremena da pripreme učenike. Učenici se ocjenjuju od jedan (nedovoljan) do pet (odličan). Za ovogodišnje testiranje katalozi s testovima objavljeni su na sajtu Zavoda 2. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije