Obrazovanje

Pripremni program i u 37 osnovnih škola

Pripremni program i u 37 osnovnih škola
Pripremni program i u 37 osnovnih škola

BANJALUKA - Program predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u školu, koja prethodno nisu išla u vrtiće niti pohađali neki od predškolskih programa, ove godine organizovaće većina javnih predškolskih ustanova, ali i 37 osnovnih škola u Srpskoj.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa 300.000 KM sufinansira organizaciju ovog programa, tako što pokriva troškove vaspitača, didaktičkog materijala i radne knjige za program, dok ishranu, smještaj i zbrinjavanje djece i ostale troškove plaćaju lokalne zajednice i roditelji. 

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Radmila Kocić Ćućić rekla je Srni da je tokom januara pozvana 41 predškolska ustanova u javnom sektoru da se uključi u organizaciju ovog programa i da su se gotovo sve odazvale. 

"Program će se izvoditi od prvog ponedjeljka u martu i trajaće najmanje tri mjeseca svaki radni dan po tri časa, u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta. Za ovaj program Ministarstvo je u prethodne četiri godine izdvojilo ukupno 860.000 KM, dok je ove godine obezbijeđeno 300.000 KM", rekla je Kocić Ćućić.

Prema njenim riječima, ovaj program se organizuje u predškolskim ustanovama, a tamo gdje one ne postoje, u prostorijama škola u učionicama prvog razreda, s tim da i tu program provode vaspitači.

"Zahvaljujući tome što je naš program podržala organizacija `Sejv d čildren` /Save the Children/, koja će opremiti 30 učionica osnovnih škola i organizovati obuku za vaspitače koji će biti angažovani, program će biti organizovan u 37 osnovnih škola širom Srpske", rekla je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ona je dodala da su na osnovu iskazanog interesa škola i na osnovu činjenice da u blizini škola koje su izabrane ne postoje predškolske ustanove u koje bi bila uključena djeca dorasla za program u godini pred polazak u školu, utvrđene lokacije i škole u kojima će se u 2015. godini organizovati predškolski program.

Osnovne škole u kojima će se organizovati predškolski program su Osnovna škola "Petar Kočić" u Kolima kod Banjaluka, "Milan Rakić" u Karanovcu kod Banjaluke, "Stanko Rakita" u Vrbanji kod Banjaluke, Osnovna škola "Kozarska djeca" u Gradišci, "Dragan Vujanović" u Svodni kod Novog Grada, "Nikola Mačkić" u Donjoj Previji kod Ribnik, te Osnovnoj školi "Branko Ćopić" Prijedor – područna jedinica Gomjenica i Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Petrovu kod Prijedora. 

Među školama koje će organizovati pripremnu nastavu su i osnovne škole "Vuk Karadžić" u Omarskoj kod Prijedora, "Miloš Crnjanski" u Potočanima kod Prnjavora, "Vuk Karadžić" u Živinicama kod Kneževa – područna jedinica Javorani, Osnovna škola "Nemanja Vlatković" u Šipovu, Osnovna špkola "Đorđo Panzalović" u Osinji kod Dervente, Osnovna škola "Petar Petrović NJegoš" u Boljaniću kod Doboja, "Desanka Maksimović" u Stanarima, "Vuk Karadžić" u Petrovu, te Osnovna škola "Obudovac" u Obudovcu kod Šamca. 

Za prvi razred osnovne škole mališani iz Srpske pripremaće se i u osnovnim školama "Donji Žabar" u Lončarima, "Meša Selimović" u Janji kod Bijeljine, "Desanka Maksimović" u Oštroj Luci, "Petar Kočić" u Kozluku kod Zvornika, "Filip Višnjić" u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, "Dositej Obradović" u Koraju kod Lopara, "Dositej Obradović" u Suvom Polju kod Bijeljine, te Osnovnoj školi "Rudo" u Rudom, "Jovan Dučić" u Kasindolu opština Istočna Ilidža, "Sveti Sava" u Dubravma kod Gradiške, "Kozarac" u Kozarcu kod Prijedora, te Osnovnoj školi "Liješće" u Liješću kod Broda. 

Ovaj program organizovaće i osnovne škole "Vaso Pelagić" u Pelagićevu, "Vuk Karadžić" u Jezeru, "Ćirilo i Metodije" u Trnopolju kod Prijedora, "Petar Kočić" u Imljanima, "Vuk S. Karadžić" u Turjaku kod Gradiške, "Sveti Sava" u opštini Istočno Novo Sarajevo, te "Petar Petrović NJegoš" u opštini Istočna Ilidža i Osnovna škola "Aleksa Šantić" u Vojkovićima. 

Spisak javnih predškolskih ustanova u kojima će biti provođen program pripreme djece pred polazak u školu dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske – stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije