Obrazovanje

Profesori optužili Bogdanića za cenzuru

Profesori optužili Bogdanića za cenzuru
Profesori optužili Bogdanića za cenzuru

BANJALUKA - Sugerisanje Dragana Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, da profesori Fakulteta političkih nauka u Banjaluci ne učestvuju na međunarodnoj konferenciji iz ove oblasti u Zenici je napad na akademsku slobodu i autonomiju Univerziteta, ističu u dopisu dva profesora sa studijskog programa socijalni rad FPN-a.

Mira Ćuk i Ljubo Lepir, profesori, poslali su saopštenje medijima i Vladi RS, u kojem tvrde da je Bogdanić 26. oktobra ove godine uputio zvaničan dopis kojim sugeriše fakultetu da im ne dozvoli izlaganje na konferenciji o reformama socijalne zaštite. Konferencija je održana u Zenici 8. novembra, a profesori su ipak izlagali na njoj.

"Ministar Bogdanić je uputio dopis i međunarodnim institucijama, ustanovama socijalne zaštite, centrima za socijalni rad i stručnim udruženjima s ciljem da se bojkotuje navedena konferencija, čiji su organizatori bili Savez udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti RS i Savez udruženja socijalnih radnika FBiH", navode profesori.

Pored toga, dodaju da se, iako su najavljeni od strane organizatora, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nisu pojavili na konferenciji u Zenici, uz obrazloženje "da je to izraz protesta jer na njoj izlažu svoje naučne radove profesori sa FPN-a u Banjaluci".

"Smatramo da je ovo najgrublji napad na akademsku slobodu, ali i teško narušavanje imidža RS od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite", stoji u saopštenju profesora.

Pokušali su, kažu, da ustanove razlog za ovakvo ponašanje Ministarstva i jedino logično objašnjenje pronalaze u tome što je studijski program socijalni rad učestvovao u posljednjoj javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

"Ukazali smo na necjelishodnost nekih rješenja koje je predložilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS", navode profesori.

Podsjećaju javnost da je smisao i zadatak postojanja akademske zajednice upravo u javnom izražavanju i iznošenju stavova i aktivnom učestvovanju u društvenim procesima, te da "napade Ministarstva snažno osuđuju".

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS odgovaraju da je ovo ministarstvo, nakon što je obaviješteno o prezentacijama i temama koje su planirane u okviru druge godišnje stručne konferencije socijalnih radnika u BiH, uputilo dopis nadležnim institucijama da teme i prezentatori koji govore o reformi sistema socijalne zaštite, a koje su u nadležnosti ove institucije, nemaju saglasnost Ministarstva i Vlade RS da o tome govore, već da se u tim prezentacijama iznose isključivo lični stavovi.

 "Tim dopisom nisu upućene nikakve zabrane niti ograničenja za navedene profesore, već je jasno rečeno da je reforma sistema socijalne zaštite kao i ukupan sistem socijalne, porodične i dječje zaštite u RS dio strateških ciljeva i djelovanja Vlade RS, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite", rekli su u Ministrstvu.

Dodaju da, kao institucije koje imaju nadležnost da predstavljaju pravce djelovanja, reforme, analize i pravce unapređenja sistema socijalne zaštite, moraju upozoriti javnost da, ukoliko neko izlaže na navedene teme, u tom trenutku isključivo iznosi lične stavove koji ni u kom slučaju ne mogu niti izražavaju stavove Vlade RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije