Obrazovanje

Promovisano 86 diplomiranih inženjera poljoprivrede

BANJALUKA - Povodom obilježavanja 22 godine postojanja banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta, danas je u Banjaluci upriličena svečana promocija 86 diplomiranih inženjera poljoprivrede i osam magistara poljoprivrednih nauka.

Vršilac dužnosti dekana i redovni profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić rekao je novinarima da ova visokoškolska ustanova ima više od 40 stalno zaposlenih doktora nauka, oko 20 magistara koji brane doktorske disertacije, dok se više od 30 mladih školovalo i magistriralo na prestižnim univerzitetima u Evropi.

Govoreći o situaciji u poljoprivredi, Mićić je rekao da je Republici Srpskoj više nego ikad potrebno znanje iz ove oblasti.

On je naveo da BiH dnevno uvozi hranu vrijednu 6,6 miliona KM, odnosno za 1,5 miliona KM hrane animalnog porijekla, za 1,2 miliona KM žitarica i proizvoda od žitarica, za 1,5 milion KM proizvoda od ljekovitog bilja i za 600.000 KM voća i povrća.

Mićić kaže da se zbog ove činjenice postavlja pitanje da li je to naše neznanje ili splet nekih drugih okolnosti.

"Tvrdim da na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci postoji znanje, jer smo naše kadrove školovali na prestižnim univerzitetima u Evropi koji su tamo magistrirali, vratili se ovdje i doktorirali", kaže Mićić.

On smatra da u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Srpske uglavnom dominira neznanje i grupacije koje sa nekim predstavnicima udruženja uglavnom atakuju na sredstva podsticaja.

"To dokazuje nizak angažman naših poljoprivrednih stručnjaka u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje što se mora promijeniti u narednom periodu", zaključio je Mićić.

Diplomirni inženjer poljoprivrede za agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj Zorana Popović, koja trenutno pohađa master studije na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu, rekla je novinarima da se, iako još nije zaposlena, nije pokajala kada je upisala ovaj fakultet.

"Usavršavam svoja znanja i vjerujem da ću pronaći posao", kaže Popovićeva.

 Svečanoj promociji u amfiteatru Fakulteta političkih nauka prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić, profesori i studenti Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije