Obrazovanje

Prosjek ocjena ne smije biti jedini kriterijum za učenika generacije

Prosjek ocjena ne smije biti jedini kriterijum za učenika generacije
Prosjek ocjena ne smije biti jedini kriterijum za učenika generacije

BANJALUKA - Izbor učenika generacije treba da bude isti u osnovnim i u srednjim školama u Republici Srpskoj, a uz uspjeh koji učenik postigne u učenju i vladanju trebalo bi da budu vrednovane i druge aktivnosti, rečeno je danas na okruglom stolu u organizaciji institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac rekla je da su se i učenici i roditelji žalili na povredu prava u izboru učenika generacije, posebno od kada su kriterijumi za izbor učenika u srednjim školama zakonski promijenjeni u odnosu na osnovne škole, pa je uspjeh koji učenika u učenju i vladanju ostao jedini kriterijum izbora.

"To mora da bude učenik za koga su svi znali da je najbolji, a ne da sistemom bodovanja dođemo do iznenađenja koja stvaraju nezadovoljstvo i kod onoga ko je izabran i kod ostalih učenika i njihovih roditelja", rekla je Grahovčeva novinarima u pauzi okruglog stola o ovoj temi.

Ona je naglasila da je cilj današnjeg okruglog stola na kojem učestvuju i predstavnici nadležnih institucija, ali i učenika i roditelja, da se ukaže na propuste u normativnom dijelu izbora učenika generacije, te da ti propusti budu uklonjeni do kraja ove školske godine.

Ombudsman za djecu naglasila je i da je izbor učenika generacije za učenike jako važan, da doprinosi motivaciji u učenju, da učenici razumiju da školske sposobnosti osim dobrih ocjena podrazumijevaju i njihovu prepoznatljivost kod vršnjaka, ali da je i pohvalno što zajednica prepoznaje takve učenike pa lokalne zajednice uglavnom stipendiraju učenike generacije iz osnovnih i srednjih škola u daljem školovanju.

Mladi savjetnik ombudsmana za djecu Republike Srpske, učenik Marko Grujić rekao je da treba naći adekvatan način izbora učenika generacije, te da sadašnji način nije dobar jer ne boduje sve aktivnosti i sve uspjehe učenika.

On je naglasio da zbog neadekvatnog izbora učenika generacije dolazi do sukoba među samim učenicima iako bi učenik generacije trebalo da bude pozitivan primjer drugim učenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije