Obrazovanje

Prosvjetari izlaze na ulice

Prosvjetari izlaze na ulice
Prosvjetari izlaze na ulice

TUZLA - Iako je na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona prijavljeno 2.000 medicinskih tehničara, i ove godine, kao i prethodnih, najviše interesa za upis u srednju školu iskazano je upravo za neki od medicinskih smjerova, što bi moglo ostaviti tržište rada u ovom kantonu bez majstora, zanatlija, mašinaca, rudara, konobara, kuvara, građevinaca...

Ovo bi moglo ostaviti bez posla i prosvjetne radnike u pojedinim školama, zbog čega su oni odlučili da danas izađu pred Vladu TK.

Vlada TK je dolila ulje na vatru odlukom o izmjeni plana upisa učenika za predstojeću školsku godinu, kojom je odobren upis svih onih koji ostvare bodovni minimum od 65 bodova. To znači da će biti upisano čak 14 odjeljenja više nego što je bilo planirano.

"Tom odlukom Vlada TK dovela je mnoge tehničke, stručne škole i gimnazije pred gašenje i ugrozila na stotine radnih mjesta. Već smo ih prošle godine upozorili kako će u srednjoškolskom sistemu obrazovanja biti oko 3.000 učenika manje u odnosu na ranije godine, te da će ta činjenica dovesti do pojave velikog broja tehnološkog viška. Oko 200 zaposlenika bi moglo djelomično ili u potpunosti ostati bez posla", navode u Sindikatu srednjeg obrazovanja TK.

Međutim, Vlada TK je pod pritiskom pojedinih predstavnika boračkih organizacija odlučila da odobri upis prekomjernog broja učenika u medicinske škole i samim tim ugrozi veliki broj radnih mjesta u drugim srednjim školama.

"Posebno je ugroženo gimnazijsko obrazovanje, kao i hemijska, građevinska, saobraćajna, mašinska, ekonomska i druge struke", navode u Sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije