Obrazovanje

Prosvjetari u štrajku od 11. maja

Prosvjetari u štrajku od 11. maja
Prosvjetari u štrajku od 11. maja

BIHAĆ - Sindikati zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK najavili su ponovo da će stupiti u generalni štrajk, a proteste svih radnika najavili su za 11. maj.

Ova odluka donesena je u Bihaću, na zajedničkom sastanku predstavnika svih sindikata.

U zajedničkom saopćenju istaknuto je da Vlada USK sve dosad nije ispoštovala dogovor o potpisivanju zajedničkog sporazuma sa sindikatima kojim bi se definisali dinamika i model isplate zaostalih dugovanja iz posljednje dvije godine.

Prema riječima Zehre Hadžić, predsjednice Sindikata osnovnog obrazovanja USK, zaposlenicima se duguju dva zaostala lična dohotka iz protekle godine, sedam toplih obroka te ostale zakonske prinadležnosti koje im nisu isplaćivane u proteklih godinu dana.

"Pozivamo Vladu da u periodu medijacije, do početka generalnog štrajka, postignemo sporazum na obostrano zadovoljstvo. Žao nam je što je štrajk jedini način kako da se izborimo za svoja prava", istakla je Hadžićeva.

U Vladi USK su, kako su istakli, iznenađeni odlukom o ponovnom pokretanju štrajka budući da je nedavno donesena odluka o kratkoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od sedam miliona KM, kako bi se platila dugovanja prema budžetskim korisnicima.

Sindikati prosvjete u USK generalni štrajk su najavljivali za početak aprila, ali su potom odustali od njegove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije