Obrazovanje

RS prosvjetarima duguje 2.675.000 KM

RS prosvjetarima duguje 2.675.000 KM
RS prosvjetarima duguje 2.675.000 KM

BANJALUKA - Po osnovu naknada za prevoz, 6.000 prosvjetara u RS mjesečno dobija oko 535.000 maraka. Kako isplata kasni pet mjeseci, država im u ovom trenutku duguje oko 2.675.000 maraka.

Duguju im i novac za jubilarne naknade za tri decenije rada i naknade za rođenje djeteta i smrtni slučaj u porodici.

Konkretan plan ni datum isplate svih zaostalih potraživanja prosvjetnih radnika Ministarstvo prosvjete i kulture RS, čini se, nema.

"Sve zaostale naknade prosvjetnim radnicima biće isplaćene u narednom periodu u skladu s prilivom sredstava", saopštili su u Ministarstvu bez preciziranja datuma i konkretnog odgovora na postavljena pitanja.

Resorni sindikalci kažu da se nadaju mirnom rješenju i dogovoru, ali da ništa nije isključeno i da će se boriti svim zakonskim raspoloživim sredstvima.

"Ništa ne isključujemo, svi oblici sindikalne borbe su nam na raspolaganju, od zahtjeva kao prvog do protesta kao devetog. Krenućemo korak po korak, pa kako se situacija bude razvijala, tako ćemo i mi reagovati, možemo i tužbama dobiti ono što smo zaradili", rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, i istakao da ne traže ništa što je tuđe, nego samo ono što ih sljeduje po zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije