Obrazovanje

Raca: Omogućiti prevoz učenika na regionalna takmičenja

Raca: Omogućiti prevoz učenika na regionalna takmičenja
Raca: Omogućiti prevoz učenika na regionalna takmičenja

BANJALUKA - Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Goran Raca rekao je danas da bi problem prevoza učenika na regionalna takmičenja, u okviru realizacije projekta Malih olimpijskih igara, trebalo riješiti što prije da bi nesmetano mogli učestvovati na svim nivoima takmičenja osnovnih i srednjih škola.

Raca je napomenuo da prevoz učenika u skladu sa pravilnikom treba da finansira lokalna zajednica i škola, te da je nedostatak finansija u tu svrhu nekoliko puta bio problem zbog kojeg školske ekipe nisu mogle da otputuju na takmičenje.

"Ovo je veoma bitan projekat resornog ministarstva, čiji je cilj da u oblasti promocije školskog sporta budu zastupljene sve opštine Republike Srpske", rekao je Raca u Banjaluci na konferenciji za novinare povodom završetka projekta Malih olimpijskih igara Republike Srpske za školsku 2014/15. godinu.

On je istakao da su se na Malim olimpijskim igrama Republike Srpske za školsku 2014/15 godinu istakle Osnovna škola "Sveti Sava" i Srednjoškolski centar "Svetozar Ćorović" iz Ljubinja.

"Osnovna škola 'Sveti Sava' ima osvojene zlatne medalje na republičkom finalu u odbojci u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok su u konkurenciji srednjih škola najuspješniji bili učenici Srednjoškolskog centra 'Svetozar Ćorović' iz Ljubinja, zbog kontinuiteta u ostvarivanju sportskih rezultata, jer su šesti put uzastopno postali republički prvaci u odbojci", rekao je Raca.

Prema njegovim riječima, najbolje škole će Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, u skladu sa pravilnikom, nagraditi sa po 1.000 KM za nabavku sportske opreme.

"Na takmičenjima je učestvovalo 187 osnovnih i 84 srednje škole iz cijele Republike Srpske, odnosno nekoliko desetina hiljada učesnika", rekao je Raca.

On je napomenuo da su Male olimpijske igre dio vaspitno-obrazovnog procesa, čija se realizacija ostvaruje kroz vannastavne aktivnosti i predstavljaju učenička dostignuća iz fizičke kulture.

Podsjeća da se prvi ciklus Malih olimpijskih igara Republike Srpske, nakon ratnih dešavanja, realizovan školske 2002/03. godine.

"Od tada, resorno ministarstvo svake školske godine pokušava naći moduse za osvježenje i unapređenje sadržaja Malih olimpijskih igara", rekao je Raca.

On je istakao da se takmičenja odvijaju u šest sportova - košarka, mali fudbal, odbojka, rukomet, atletika i gimnastika, a sistem takmičenja se sastoji od školskog, opštinskog i regionalnog nivoa, te republičog finala koji je u završnici.

Na konferenciji su učestvovali i koordinatori Malih olimpijskih igra - za banjalučku regiju Velibor Vidić i za rukomet Goran Malić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije