Obrazovanje

Radili na radnim navikama

Radili na radnim navikama
Radili na radnim navikama

Dječji edukativni centar "Svjetlice" uspješno je realizovao četvoromjesečni projekat "Radimo na radnim navikama", koji je podržala Gradska uprava.

Učesnici projekta su bili učenici drugog i trećeg razreda OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima, njihovi roditelji i učitelji.

U "Svjetlicama" ističu da su kroz rad sa djecom primijetili da se veliki broj mališana susreće s problemom nedostatka radnih navika, te da su sprovođenjem ovog projekta odlučili da naprave konkretan pomak na tom polju.

"Nedostatak motivacije, odsustvo pažnje i koncentracije, neizvršavanje domaćih zadataka, kampanjsko učenje, nekvalitetno provođenje slobodnog vremena, samo su neki od problema koji dovode do lošeg školskog uspjeha i problema u školi", kazala je Valentina Ćuk, predsjednica UO "Svjetlica". 

Ističe kako radne navike imaju veliku važnost u životu svakog pojedinca, one su, kako kaže, ključ na putu ka uspjehu. Međutim, dijete ih ne dobija rođenjem, one se uče i usvajaju postepeno, tokom odrastanja te su iz tog razloga u sklopu projekta organizovana i predavanja za roditelje, čija je uloga presudna u stvaranju radnih navika djece.

"Ono što nedostaje u roditeljskom odnosu prema djetetu jesu jasne granice, strpljivost i dosljednost. Jako je važno da roditelj postavi pravila, jasno objasni djetetu šta se od njega očekuje i istraje u svojim zahtjevima ma koliko samom roditelju to bilo teško", smatra Ćukova.

Rankica Pušić, direktorica OŠ "Jovan Dučić", naglasila je značaj saradnje s roditeljima, koji su primarni edukatori svog djeteta.

"Naša škola je otvorena za sve vidove saradnje. Sa velikim interesovanjem smo prihvatili realizaciju ovog projekta, jer nam je cilj pružiti našoj djeci punu podršku i podsticaj da postanu vrijedni i uspješni odrasli ljudi", istakla je Pušićeva i dodala da u svom radu timski tragaju za novinama koje će unaprijediti vaspitno-obrazovni proces.

U okviru projekta izrađen je i priručnik "Radimo na radnim navikama", u kome su objedinjene smjernice za roditelje i stručnjake koji rade sa djecom, a u kome se nalaze svi primjeri radionica koje su odrađene s mališanima.

Savjeta nikad previše

Majka jednog učenika trećeg razreda, koja je prisustvovala svim predavanjima za roditelje, navodi da su ovakvi susreti  jako korisni.

"Svi roditelji imaju neki svoj način odgajanja djeteta, ali nije isto kada nam neko stručan objasni kako treba postupiti i postaviti se u određenoj situaciji, tako da dobrih savjeta nikada dosta", rekla je ova majka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije