Obrazovanje

Rekonstruisana zgrada PMF-a u Banjaluci: Uštede na grijanju 50odsto

Rekonstruisana zgrada PMF-a u Banjaluci: Uštede na grijanju 50odsto
Foto: Foto: Velibor Tripić | Rekonstruisana zgrada PMF-a u Banjaluci: Uštede na grijanju 50odsto

BANJALUKA - Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta, jedna od najstarijih u Banjaluci, izgrađena daleke 1931. godine - gdje je prvobitno bila smještena učiteljska škola, dobila je novi sjaj kao 18. objekat rekonstruisan u okviru projekta energetske efikasnosti.

Rekla je ovo u petak Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na svečanosti povodom završetka rekonstrukcije ovog objekta. 

"Građevinski radovi su urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, zamijenjeni su krovna konstrukcija, stolarija i radijatorski ventili, objekat je termički izolovan, postavljena je led rasvjeta. Najbitnije je što su prešli sa fosilnih grijanja na obnovljive izvore", rekla je Golićeva.

Foto: V. Tripić
Foto: V. Tripić

Dodala je da je projekat koštao oko milion KM, u kojem je Vlada RS uložila 600.000 KM za energetsko opremanje objekta, a UNDP sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS oko 400.000 KM.

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP BiH, rekla je da su ovim kreirani i bolji uslovi za rad studenata na Prirodno-matematičkom fakultetu.

"Fakultet će sada kroz mjere energetske efikasnosti uspjeti da kreira uštede na novcu koji se trošio za nabavku skupog goriva za grijanje, a sada će taj novac moći da uloži u obrazovanje", rekla je ona.

Dodala je da projekti poput ovog stvaraju i nova radna mjesta u oblasti građevinarstva, instalacije, određene energetske efikasne opreme, odnosno u "zelenim" poslovima koji predstavljaju budućnost ove zemlje, te je zahvalila Vladi Švedske na finansiranju projekta.

Foto: V. Tripić
Foto: V. Tripić

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, kaže da su uštede mnogo veće nego što su očekivali, tokom protekle zime uštedjeli su 50 odsto energenata, te da se uštede konstantno naglašavaju i kroz električnu energiju.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, istakao je da će se ovim projektom dobiti uštede koje će se usmjeriti u nove školske objekte.

"Nedavno smo razgovarali u Rektoratu da krenemo u izgradnju krova i stolarije na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, a pored toga radimo i na projektima za građenje Šumarskog fakulteta", rekao je Malešević.

U okviru svečanosti na PMF-u, Golićeva i Sinanogluova su potpisale sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta energetske efikasnosti u Univerzitetskoj bolnici Foča i Osnovnoj školi "Mladen Stojanović" u Laktašima, gdje će Vlada RS finansirati kompletnu energetsku opremljenost, dok će UNDP finansirati mašinski dio sa 2,2 miliona KM.

Golićeva je istakla da je Vlada RS za bolnicu u Foči izdvojila četiri miliona maraka, te da će do kraja godine biti završeni preostali objekti u toj bolnici.

Takođe je potvrdila da je grad Banjaluka za projekat efikasnosti prijavio zgradu Kulturnog centra Banski dvor i izrazila želju da on bude sproveden.

Među zvaničnicima na svečanosti povodom rekonstrukcije zgrade PMF-a bili su i Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije