Obrazovanje

Relicenciranje studijskih programa biće obavezno

Relicenciranje studijskih programa biće obavezno
Relicenciranje studijskih programa biće obavezno

BANJALUKA - Novim Zakonom o visokom obrazovanju, čija je izrada u toku, planirano je uvođenje strožih kriterijuma za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa, kao i uvođenje obaveznog relicenciranja studijskih programa, rekla je Srni pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u resornom ministarstvu Radmila Pejić.

Pejićeva je navela da će za izvođenje doktorskih studija biti predviđeni posebni uslovi, a zakon će definisati i uslove za penzionisanje nastavnog osoblja i preciznije odrediti radno-pravni status nastavnog i saradničkog osoblja.

Prema njenim riječima, u novom zakonu trebalo bi poseban značaj dati kvalitetu visokog obrazovanja, predvidjeti kategoriju samofinansirajućih studenata, riješiti prenos ECTS bodova, dužinu trajanja studija i apsolventskog staža.

"Biće preciznije definisane strukovne i akademske studije i uređeno pitanje odgovornosti organa upravljanja i rukovođenja", pojasnila je Pejićeva.

Zakon o visokom obrazovanju donesen je 2010. godine, a do sada su usvojene četiri izmjene, tako da su se stekli uslovi za donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju.

Radnu grupu za izradu zakona čine predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Rektorske konferencije i Unije studenata Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije