Obrazovanje

Roditelji digli glas zbog upisne kvote

Roditelji digli glas zbog upisne kvote
Roditelji digli glas zbog upisne kvote

BIHAĆ - Roditelji učenika koji su konkurisali za upis u Srednju medicinsku školu u Bihaću, a nisu primljeni, danas su protestovali pred zgradom Vlade USK, a zatim i pred zgradom Ministarstva obrazovanja ovog kantona, zbog odluke nadležnih instanci o smanjenju broja učenika koji se upisuju na ovaj smjer.

Naime, pomenuta srednja škola je prvobitnim planom, zbog izuzetno velikog interesovanja, planirala da poveća broj učenika u prvom razredu sa 90 na 150, a time i broj odjeljenja sa tri na pet. Međutim, naknadno je Ministarstvo obrazovanja USK smanjilo upisnu kvotu učenika. To je obrazloženo nedostatkom prostornih i kadrovskih kapaciteta te nemogućnošću organizovanja kvalitetnog nastavnog procesa.

"Zbog uslova u kojima se odvija nastava u ovoj školskoj ustanovi, u nekoliko navrata reagovao je ombudsman tražeći da se poboljšaju uslovi u kojima učenici pohađaju nastavu. Povećanje upisne kvote učenika samo bi stvorilo još veće probleme", navedeno je iz Ministarstva.

Međutim, ovom odlukom su ogorčeni roditelji učenika kojima je onemogućen upis za zvanje medicinska sestra ili tehničar.

"Mi smo ogorčeni, jer upis nisu dozvolili Vlada i Ministarstvo, pod izgovorom da su kapaciteti škole ispunjeni, mada su nama u medicinskoj školi govorili i još govore suprotno", kazali su oni.

Njih je primio Adis Muharemović, ministar obrazovanja USK, te im ponudio nekoliko rješenja za upise u druge škole, što su roditelji kategorično odbili. Smatraju da je sporna odluka motivisana time što je u inostranstvu velika potražnja za medicinskim kadrom, te je to uslovilo povećan odlazak mladih te struke van granica zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije