Obrazovanje

Samo ko studira u Doboju dobija stipendiju

Samo ko studira u Doboju dobija stipendiju
Samo ko studira u Doboju dobija stipendiju

DOBOJ - Samo studenti koji se obrazuju na visokoškolskim ustanovama u Doboju i u ovom gradu borave posljednje tri godine moći će da konkurišu za stipendije iz gradskog budžeta, za šta je planirano 500.000 KM za ovu i iduću godinu.

To predviđa odluka koja je nedavno usvojena u Skupštini grada, a koja je posebno iznenadila studente koji se školuju u drugim gradovima u BiH, ali i u susjednim zemljama i inostranstvu, a koji smatraju da su im troškovi studiranja mnogo veći nego njihovim kolegama u Doboju.

"Studenti koji ispite daju u roku svakako zaslužuju da dobiju stipendiju bez obzira gdje studirali. Gradska uprava bi trebalo da da prednost studentima koji po završetku studija lako mogu naći zaposlenje, npr. profesori matematike, fizike, elektro i mašinski inženjeri, ljekari", kaže Dobojlija koji studira informatiku u Banjaluci.

U odbranu onih koji ne studiraju u Doboju stala je i opozicija. Poručuju da je ovakav kriterijum diskriminirajući.

"Smatram da mi na ovaj način ne finansiramo studente, mi donosimo odluku o finansiranju jedne visokoškolske ustanove na području Doboja. Imali smo aferu s tom istom ustanovom, bilo je i privođenja ljudi iz Gradske boračke organizacije zbog finansiranja studenata", izjavio je Danijel Gajić, odbornik SNSD-a.

"Svi mi uplaćujemo novac u budžet i nema niko pravo da kaže da njegovo dijete ne može dobiti stipendiju samo zato što ne studira u Doboju, nego na nekim drugim univerzitetima u RS. Mislim da su u pozadini privatni interesi jer je dobro poznato ko su vlasnici tih fakulteta u Doboju", kazao je Srđan Todorović, odbornik SP-a.

Ovom odlukom, uvjeravaju u vladajućem SDS-u, osim što žele da pomognu Dobojlijama koji studiraju u rodnom gradu, žele i da privuku potencijalne akademce da dođu i školuju se u Doboju.

"Ovo je poziv svim visokoškolskim ustanovama iz RS da svoje univerzitete i fakultete otvaraju u Doboju. Doboj prerasta u studentski grad i bogati su gradovi koji su studentski. Naša djeca u Banjaluci, to roditelji najbolje znaju, troše ogromne količine novca, kirija, hrana, troškovi putovanja...", navodi Danijel Jošić, predsjednik SDS-ovog Kluba odbornika.

Osim Saobraćajnog fakulteta koji djeluje u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Doboju kadrove obrazuju i privatne ustanove "Slobomir P" univerzitet, Visoka poslovno-tehnička škola i Visoka škola zdravstva.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije