Obrazovanje

Senat Univerziteta u Banjaluci će najvjerovatnije zadržati Darvina

Senat Univerziteta u Banjaluci će najvjerovatnije zadržati Darvina
Senat Univerziteta u Banjaluci će najvjerovatnije zadržati Darvina

BANJALUKA - Senat Univerziteta u Banjaluci na sjednici 25. maja razmatraće peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, u kojoj se traži izbacivanje teorije Čarlsa Darvina iz udžbenika.

Iz Univerziteta u Banjaluci je saopšteno da se radi o peticiji koja je istovremeno upućena  Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Odboru za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, Predsjedništvu SANU-a, kao i senatima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci.

"Peticiju su potpisali 52 akademika i profesora univereziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, 50 ljekara specijalista,  24 diplomirana inženjera, 19 profesora srednjih škola, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, 14 filozofa, filologa i sociologa, pet farmaceuta i hemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet sveštenika", potvrdila nam je Slava Govedarica, portparol Univerziteta u Banjaluci.

Stojko Vidović, profesor genetike i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, kaže da je za ovu inicijativu saznao iz medija i da nije upoznat da je stručne krugove iz RS neko kontaktirao u vezi s tim.

"Smatram da ovdje osnovni razlog pokretanja inicijative nije samo naučna baza, već da postoji nešto u pozadini. Nadam se da nije politika u pitanju, koja se kod nas upliće u sve oblasti, dok se struka ne pita skoro ništa", prokomentarisao je Vidović.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da se izbacuje nešto što je naučno dokazano, verifikovano, potvrđeno i što godinama stoji u knjigama, literaturama i udžbenicima i što se izučava dok se s naučnog aspekta ne pojave drugačiji argumentovani dokazi.

On je kazao da, ako se gleda genetička komponenta Darvinove teorije, od najjednostavnijih organizama na Zemlji, virusa i bakterija pa do najsloženijih višećelijskih organizama, uključujući čovjeka, svi imaju istu genetičku komponentu, što znači da sve što je nastalo na Zemlji ima zajedničko porijeklo.

Vesna Milankov, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, smatra da će ova inicijativa vjerovatno biti odbačena od strane Senata Banjalučkog univerziteta.

"Stav naše struke je vrlo jasan, a on glasi da se radi o naučnoj teoriji, a o naučnim teorijama se može diskutovati samo na osnovu činjenica koje su dobijene naučnim metodama i argumentima. Ova peticija nema naučne argumente i ima vrlo ozbiljne materijalne greške", kazala je Milankova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije