Obrazovanje

Šestogodišnji Veljko i studentkinja Jovana u moru tehnologije izabrali knjigu

Šestogodišnji Veljko i studentkinja Jovana u moru tehnologije izabrali knjigu
Foto: Ustupljena fotografija | Šestogodišnji Veljko i studentkinja Jovana u moru tehnologije izabrali knjigu

DERVENTA - Da čitanje knjiga oplemenjuje ljude, znamo od davnina, ali unazad već šest godina najvjerniji čitaoci Narodne biblioteke "Branko Radičević" u Derventi početkom godine budu i nagrađeni za čitanje, najslađu naviku, i to prigodnim poklonima članstvom u biblioteci, ali i posebnom diplomom i knjigom na poklon.

Potvrdila je to u razgovoru za "Nezavisne novine" Mirjana Plisnić, direktorka ove javne ustanove, i istakla da se trude da nagrade najvjernije čitaoce, a na osnovu programa uz pomoć kojeg posluju, krajem godine imaju tačne podatke o tome koji čitalac je na odjeljenju za odrasle, a koji na odjeljenju za djecu, pročitao najviše knjiga.

"Studentkinja Jovana Knežević, divna i vrijedna djevojka, u 2023. godini pročitala je 108 naslova raznih žanrova, ali ponajviše iz oblasti psihologije, dok je šestogodišnji Veljko Đuraš lani pročitao 41 knjigu i pripada predškolskoj populaciji. Oni redovno dolaze u našu biblioteku, a Veljko i pored novih knjiga dolazi i u našu igraonicu 'Maštovnicu', koju održavamo dva puta sedmično. Upravo je tu i zavolio knjigu i počeo da čita, a nama je drago da i na taj način podstičemo djecu da čitaju, da dolaze u našu igraonicu, a vremenom će postati naši redovni čitaoci i kao djeca, ali i u starijoj životnoj dobi", kaže Plisnićeva i dodaje da je ponosna na sve vjerne čitaoce, koji biblioteku doživljavaju kao svoj drugi dom.

Mladi Veljko Đuraš već sa četiri godine počeo je da posjećuje derventsku biblioteku i, kako za "Nezavisne novine" kaže njegova majka Zlata  Đuraš, veoma je radoznalo dijete i uvijek ima pitanje više, a uz njenu pomoć, kao i starije sestre Sofije, pričitao je prošle godine 41 knjigu iz biblioteke.

"U igraonici se upoznao sa knjigama i zavolio čitanje, a vjerujem da mu to ide prirodno, jer i ja sama, kao i moja kćerka, rado čitamo, pa sijedi naš primjer. Za sada ga najviše privlače basne, bajke, priče o životinjama, ali i enciklopedije. Zanima ga svemir, dinosaurusi, baš kao i većinu šestogodišnjaka. Sve ga zanima, a na neka pitanja ni mi ne znamo odgovor, pa ga zajedno tražimo i s njim se edukujemo", priča ponosna majka.

Dodaje da poklone nisu očekivali, kao i da ih je prijatno iznenadio nedavni gest i priznanje od biblioteke.

"Veljko se baš obradovao i u našem lokalnom listu bila je njegova slika, pa je bio atrakcija i u kući i u komšiluku. Kaže da jedva čeka polazak u školu, već dosta dobro zna čitati, ali raduje se novim saznanjima. Neke teže riječi još ne zna, ali kad ih čuje, bilo na televiziji ili kad čitamo, zanima ga značenje, pa onda i upamti. Meni je naravno, drago da mi dijete voli knjigu, jer u ovom moru tehnologije on je odabrao knjigu i to me ispunjava srećom", kaže Zlata kroz osmijeh.

Ljubav prema pisanoj riječi u ranoj životnoj dobi osjetila je i Jovana Knežević, studentkinja druge godine Pravnog fakulteta u Brčkom, koja je u 2023. godini pročitala 108 naslova u svojoj lokalnoj biblioteci, a kako kaže u razgovoru za "Nezavisne novine", ćirilicu i latinicu naučila je čitati već sa pet godina, uz stariju sestru koja je tada već pohađala školu.

"Od malih nogu su me vodili u biblioteku i rado sam išla i uživala u čitanju. Kako su počele obaveze u školi, manje vremena sam imala za čitanje i posjete biblioteci. Više su to bile školske knjige i učenje. Nakon završene srednje škole napravila sam pauzu od godinu dana, nisam odmah upisala fakultet, pa sam imala više vremena da se vratim staroj ljubavi  čitanju. U biblioteci mi je najviše pažnje privukao odjel psihologije, to me i privatno zanima, moderna, popularna psihologija, a vjerujem da bi svakog čovjeka trebalo da zanima, jer je to nešto što nam je danas veoma potrebno, mentalno zdravlje je najbitnije u ovim vremenima poslije pandemije", kaže Jovana.

Dodaje, kada se zamori od nauke, voli da pročita i lakše štivo, jer čitanje je za nju kao odlazak na trening.

"To je nešto što se mora i bilo bi dobro da više mladih pronađe inspiraciju u čitanju, jer primijetim kod mlađe generacije da su pismenost i izražavanje veoma kritični. Svima bi preporučila knjigu "Ko će suze da briše kad te ne bude više" autora Robina Šarme, koju pročitam s vremena na vrijeme, jer pomaže u svakodnevnom životu i problemima koji ga prate", kazala je Jovana.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije