Obrazovanje

Školarine iste, ali manje mjesta

Školarine iste, ali manje mjesta
Školarine iste, ali manje mjesta

BANJALUKA - Visina školarina za sve studijske programe i u narednoj akademskoj godini treba da ostane na prošlogodišnjem nivou, predložio je Senat dva javna univerziteta u RS.

Ovaj prijedlog biće proslijeđen Vladi RS, koja će donijeti konačnu odluku.

Zaključeno je ovo u petak na sastanku ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića s rektorima javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, te predstavnicima studentskih predstavničkih tijela.

"Odluke Vlade RS će vjerovatno biti kao i prijedlog univerziteta", istakao je Malešević.

Međutim, Malešević je naglasio da od naredne akademske godine na nekim studijskim programima neće biti mjesta za studente koji će se finansirati iz budžeta, među kojima je i geografija.

"Ove godine finansiraćemo iz budžeta 35 odsto mjesta u Istočnom Sarajevu, nešto manje na Univerzitetu u Banjaluci, a za studijske programe za koje Ministarstvo smatra da ne treba da se finansiraju iz budžeta, sredstva neće biti izdvajana", naglasio je Malešević.

Prema njegovim riječima, mladi prilikom upisa na fakultete moraju voditi računa o tome šta se traži na tržištu, a ne da upisuju ono što vole.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je nepotrebno "podgrijana" atmosfera kada je riječ o eventualnom povećanju školarine, odnosno da je ista "ispolitizovana".

"Činjenica je da javni univerziteti ne stoje sjajno kada je riječ o budžetu i vlastitim sredstvima, ali smo se saglasili da nema potrebe za povećavanjem školarina", rekao je Stanić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da je u ovom trenutku prijedlog upravnim odborima dva javna univerziteta da nema povećanja školarine, tj. da ona bude na prošlogodišnjem nivou.

Borivoje Obradović, predsjednik Unije studenata RS, rekao je da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti o školarini.

"Sviđa nam se što su sada ministar i rektori počeli govoriti sve češće ono što smo mi predlagali", rekao je Obradović.

Na sastanku nije bilo riječi o ranijem prijedlogu Univerziteta u Banjaluci o eventualnom povećanju školarina za one koji budu upisivani iznad oborenog broja za upis na određeni studijski program. Naime, kako je ranije navedeno, veći broj studenta od propisane kvote u narednoj akademskoj godini će moći da upišu samo medicinski fakulteti dva univerziteta.

Uštede na razmjeni domaćih profesora

Ministar prosvjete i kulture smatra da domaći univerziteti moraju tražiti unutrašnje rezerve, navodeći primjer da je jeftinije da u Palama bude angažovan profesor iz Banjaluke nego iz regiona ako u Banjaluci drži predmet koji se sluša u jednom semestru, a prima platu za dva semestra.

"Zapravo, profesor koji predaje u Banjaluci prvi semestar, drugi semestar isti predmet može da predaje u Palama, Brčkom ili u Doboju i na taj način će profesori zarađivati svoju platu, a ne dobijati", kaže Malešević.

Aktuelni nivo školarina na javnim univerzitetima u RS: 

- 440 KM iznosi školarina za redovne studente na većini studijskih programa (Filozofski fakultet, Filološki fakultet, Fakultet političkih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Pravni i Ekonomski fakultet )

- 660 KM školarina na medicinskim fakultetima, studijskim programima muzičke i likovne umjetnosti na Akademiji umjetnosti

-  1.000 KM košta smjer dramske produkcije na Akademiji umjetnosti

- 1.500 KM košta filmski i televizijski smjer, kao i smjer animiranog filma

- 1.500 KM je školarina za vanredne studente u prvom ciklusu studija

- 880 KM iznos školarina za master studije na većini fakulteta, izuzetak su programi na Akademiji umjetnosti, koji koštaju od 1.500 do 3.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije