Obrazovanje

Školska godina počinje 1. septembra u svim školama

Školska godina počinje 1. septembra u svim školama
Školska godina počinje 1. septembra u svim školama

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će nastava u školskoj 2015/2016. godini početi 1. septembra u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole u Republici Srpskoj. U narednoj školskoj godini nastavu će pohađati oko 137.000 učenika, od kojih oko 94.000 u osnovnim i 43.000 u srednjim školama.

"Prema raspoloživim podacima od predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, sve je spremno za početak nove školske godine", rekao je Malešević danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je tokom prošle školske godine za sanaciju 54 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole stradale u poplavama obezbijeđeno 12.930.538 KM iz EU programa za oporavak od poplava, a da je Vlada Srpske pred početak ove školske godine odobrila i 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja u školama.

Malešević je istakao da će Vlada Republike Srpske u ovoj šlkolskoj godini obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola za šta je predviđeno 945.300 KM, a da je preporučeno školama da organizuju dane razmjene i poklanjanja udžbenika da bi udžbenike dobili i učenici kojima roditelji nisu u mogućnosti da kupe udžbenike.

"Od prošle školske godine imamo blagi rast upisa učenika u prvi razred osnovne škole, tako da je ove godine upisano 10.422 učenika", naveo je Malešević i dodao da je u prve razrede srednjih škola upisano 10.895 učenika, od kojih 8.757 učenika u četvrtom stepenu obrazovanja, a 2.138 učenika u trećem stepenu.

U školskoj 2015/2016. godini 42 škole u Srpskoj će organizovati produženi boravak, a šest škola jutarnje čuvanje, i zainteresovanost roditelja za ovaj program je sve veća.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će i u novoj školskoj godini plaćati prevoz učenicima koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole", istakao je Malešević.

Ministar prosvjete i kulture rekao je da od naredne školske godine resorno ministarstvo planira brojne aktivnosti, počev od usvajanja strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2015-2020. godina, preko analize nastavnih planova i programa, uvođenja male mature do kontinuirane obuke nastavnika i jačanja vaspitne uloge škole.

Malešević je rekao da ovih dana održava sastanke sa roditeljima bošnjačke djece u Konjević Polju, Vrbanjcima, Kotorskom da bi bio riješen problem nacionalne grupe predmeta i jezika, te da roditeljima isključivo nudi rješenje kakvo je predviđeno Ustavom.

"Problem se mora riješiti i vjerujem da ćemo u skorije vrijeme naći rješenje", rekao je Malešević, dodajući da će oko 160 djece bošnjačke nacionalnosti najvjerovatnije započeti školsku godinu u alternativnim objektima uz instruktivnu nastavu.

Odgovarajući na pitanje da li je o ovoj temi razgovarao sa ministrom prosvjete Federacije BiH, Malešević je naveo da je uspio ostvariti saradnju samo sa ministrom obrazovanja u Livanjskom kantonu, pa bi mogao biti postignut dogovor da u Glamoču bude organizovana nastava na srpskom jeziku za učenike nižih razreda osnovne škole srpske nacionalnosti.

"Tražio sam i još nisam dobio podatke koliko srpske djece povratnika izučava nacionalnu grupu predmeta u Federaciji BiH. Osim Drvara i Grahova, u drugim sredinama ili nema nacionalne grupe predmeta ili je to organizovano kao u Bosanskom Petrovcu, gdje na kraju školske godine pitaju djecu da li hoće da im upišu da su učili srpski ili da ostave `bosanski` jezik", rekao je Malešević.

On je dodao da federalna strana smatra da to pitanje treba riješiti samo u Republici Srpskoj, ali ne i u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije