Obrazovanje

Školski odbor i radnici protiv smjene direktora Tehnološke škole

Školski odbor i radnici protiv smjene direktora Tehnološke škole
Školski odbor i radnici protiv smjene direktora Tehnološke škole

BANJALUKA - Školski odbor i većina zaposlenih u Tehnološkoj školi u Banjaluci su protiv smjene Dejana Ćuture, direktora škole, dok iz Ministarstva prosvjete i kulture RS odgovaraju da će do smjene doći.

"Od juna prošle godine, kako sam došao na dužnost direktora škole, već u septembru mi je došla Republička prosvjetna inspekcija, koja je do danas dolazila 12 puta. U izvještaju su naveli nepravilnosti u raspodjeli časova u praktičnoj nastavi, tačnije da u istoj grupi atkiva frizera praktičnu nastavu izvode dva nastavnika umjesto jednog u toku sedmice", kazao je danas Ćutura.

On tvrdi da je matematički nemoguće raspodijeliti osam nastavnika na po 28 časova, koliko je predviđeno sedmično, i da sve bude zadovoljeno.

"Primjera radi, ako bismo 28 časova smanjili na 25, dva nastavnika ne bi izvodila nastavu u jednoj grupi, ali bi radno vrijeme bilo smanjeno za više od 10 odsto. Spreman sam da ovaj problem bude riješen, ali meni niko ne nudi prijedlog, ni Inspekcija ni Ministarstvo", kaže Ćutura.

Iz Ministarstva su nam kazali da su oni upoznati s inicijativom Inspekcije za razrješenje dužnosti direktora Tehnološke škole i postupilo se u skladu sa zakonom.

"Naložili smo Školskom odboru da sprovede postupak razrješenja direktora u roku od 30 dana, zbog neizvršenih obaveza naloženih inspekcijskim rješenjem. Ukoliko Školski odbor ne postupi u skladu s navedenim nalogom, Ministarstvo će raziješiti dužnosti direktora škole", rekli su iz Ministarstva.

Oni napominju da je Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju propisano da školski odbor razrješava dužnosti direktora prije isteka mandata ako direktor ne postupi po nalogu, odnosno mjeri nadležnih organa za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti.

Školski odbor je, međutim, dostavio odluku kojom odbija inicijativu za razrješenje dužnosti direktora škole.

Dragica Marinković, članica Školskog odbora, istakla je da je stav kolektiva i Školskog odbora jednoglasan, te da neće podržati smjenu.

Divna Paštar, predsjednica Sindikalne organizacije Tehnološke škole, rekla je da su radnici škole, njih oko 90 odsto, odbacili inicijativu za smjenu direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije