Obrazovanje

Spriječiti zatvaranje područnih škola

Spriječiti zatvaranje područnih škola
Spriječiti zatvaranje područnih škola

TESLIĆ - Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, sazvao je hitan sastanak Aktiva direktora svih osnovnih škola te lokalne zajednice, s namjerom da se po svaku cijenu spriječi zatvaranje područnih škola.

U saopštenju načelnika opštine Teslić navodi se da su se s njegovom inicijativom složili svi direktori osnovnih škola s područja te opštine.

"Ukidanje škola dovelo bi do novih migracija stanovništva i gubitka radnih mjesta. U tim osnovnim školama postoje svi uslovi za izvođenje nastavnog procesa", naglasio je Miličević.

Skupština opštine (SO) Teslić podržala je inicijativu načelnika opštine da se postojeća mreža teslićkih osnovnih škola zadrži.

Načelnik opštine Teslić i načelnik teslićkog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti će, kako se navodi u saopštenju, pisanim putem obavijestiti Ministarstvo prosvjete i kulture RS o stavu SO Teslić.

"Planirana racionalizacija školske mreže osnovnih škola u RS izazvala je mnogobrojna nezadovoljstva. Prema planu racionalizacije, 18 područnih škola treba da bude ugašeno, sedam škola koje su do sada imale status devetorazrednih prekvalifikovano je u status petorazrednih, a 11 obrazovnih ustanova sa dosadašnjim statusom centralnih škola će biti prevedeno u područna odjeljenja", stoji u saopštenju.

Još se dodaje da resorno ministarstvo zahtijeva od lokalne zajednice da da prijedlog racionalizacije mreže škola na teritoriji Teslića.

"U prevodu to bi značilo potencijalno zatvaranje tih škola. Glavni argument nadležnog ministarstva je da su na racionalizaciju mreže škola primorani imajući u vidu interese učenika, u smislu kvaliteta nastave i uslova za rad", navodi se u saopštenju načelnika opštine Teslić.

Podsjećaju da je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, izjavio da finansiranje pojedinih malih škola iziskuje značajna sredstva i da je to finansiranje neracionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije