Obrazovanje

Srpska ima najpovoljnije uslove studiranja

Srpska ima najpovoljnije uslove studiranja
Srpska ima najpovoljnije uslove studiranja

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da u odnosnu na zemlje regiona, Srpska ima tri do osam puta jeftinije cijene školarine na fakultetima, te smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima.

On je naglasio da Srpska želi da nastavi ovakvu politiku u domenu poboljšanja kvaliteta studentskog standarda, očekujući i da studenti za čije je projekte ove godine predviđeno 150.000 KM daju svoj doprinos.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Unije studenata i studentskih parlamenata održanog povodom Međunarodnog dana studenata, Mutabdžija je rekao da se ovih dana završava proširenje smještajnih kapaciteta za ukupno 1.200 studenata u studentskim domovima u Banjaluci, Foči i Istočnom Sarajevu, a da slijedi rekonstrukcija studentskog doma u Trebinju.

"Podržavamo sve inicijative do kojih se dođe konsenzusom unutar studentskih organizacija. Jedino moramo biti realni i u okviru ekonomskih mogućnosti sagledati šta možemo realizovati odmah, a šta u narednom periodu", rekao je Mutabdžija, komentarišući danas potpisanu deklaraciju studentskih organizacija u Srpskoj.

Predsjednik Unije studenata Borivoje Obradović rekao je će Unija studenata Republike Srpske u svojim programskim aktivnostima za naredni period prvenstveno biti koncentrisana na poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja.

On je naglasio da studenti nemaju stalni izvor finansiranja, te da insistiraju da se grant za studentske projekte poveća, da se povećavaju grantovi za studentske stipendije, ali i da se fakulteti u Srpskoj rangiraju pa da prednost pri zapošljavanju imaju studenti sa boljih fakulteta i da se izmijeni poreska politika prema zadrugama za zapošljavanje studenata.

"U prethodnom periodu smo realizovali veliki broj projekata, među kojima su i istraživanje o stavovima stavovima studenata o političkim partijama, obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, radne akcije i slično", rekao je Obradović.

Povodom Međunarodnog dana studenata predstavnici Unije studenata Republike Srpske, studentskih parlamenata univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, saveza studenata pri fakultetima i udruženja studenata potpisali su danas u Banjaluci deklaraciju o zajedničkim programskim osnovama djelovanja studentskih organizacija u Republici Srpskoj.

Međunarodni dan studenata, studentima u Srpskoj čestitali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije