Obrazovanje

Stručnom praksom do kvalitetnog kadra

LAKTAŠI - Aktivnije učešće preduzeća u nastavnom procesu, odnosno organizovanju stručne prakse, rezultiraće stvaranjem obučene radne snage koja je spremna da se odmah uključi u proizvodni proces po završetku školovanja i za koju nisu potrebna dodatna ulaganja u obuku, ističu u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

Postizanje ovog rezultata je cilj niza sastanaka o temi "Mogućnosti učešća preduzeća u procesu provođenja praktične nastave", na kojima, osim poslodavaca, učestvuju i predstavnici obrazovnog sektora, lokalnih zajednica, resornih ministarstava, kao i Agencije.

"Poslodavci u BiH spremni su da otvore vrata preduzeća za obavljanje stručne prakse. Inicijativa za organizovanje sastanaka je i došla od njih jer im je veoma važno da imaju obučenu radnu snagu koja će moći odmah da se uključi u proizvodni proces", rekla je Srni službenik za odnose sa javnošću Agencije Daliborka Gavrilović Kujundžić, pred početak sastanka u Laktašima.

Ona je dodala da je namjera Agencije, koja organizuje sastanak u okviru programa "Prilika plus", da sa ključnim akterima u nastavnom procesu omogući što kvalitetniju provedenu praktičnu nastavu koja će većim dijelom biti odvijana direktno kod poslodavca.

"Namjera je da se učenici, budući kadrovi za određena zanimanja, kvalitetnom praksom pripreme da po završetku srednje škole mogu odmah biti korisni poslodavcu i odgovoriti potrebama određenog radnog mjesta", rekla je Kujundžićeva.

Ona je napomenula da je do sada uglavnom stručna praksa provođena u školama koje često nisu ni dovoljno opremljene za kvalitetnu praktičnu nastavu, te da je prisutan i ubrzan tehnološki napredak koje škole nisu u mogućnosti da prate.

Prema njenim riječima, program "Prilika plus" Agencija provodi na području cijele BiH, uz finansijska sredstva Vlade Švajcarske u iznosu većem od devet miliona KM.

 

Projekat je trenutno u drugoj fazi i trajaće do 2018. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije