Obrazovanje

Studenti negoduju zbog izmjena zakona o zvanjima

Studenti negoduju zbog izmjena zakona o zvanjima
Studenti negoduju zbog izmjena zakona o zvanjima

BANJALUKA - Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica rekao je da se svakodnevno studenti obraćaju Uniji negodujući zbog izmjena zakona o zvanjima, kojima se trogodišnji i četvorogodišnji studiji izjednačavaju time što se završetkom i jednog i drugog studija stiče zvanje diplomirani.

Govedarica je naglasio da nikako ne može biti isto to što je neko završio četiri, a neko tri godine studija, te najavio da će se Unija boriti protiv toga, ali nije precizirao kakve konkretno aktivnosti pripremaju studenti.

"Nije nam jasno kako je prošao ovaj zakon. Evidentno je da se radilo o raznim lobističkim grupama da zakon prođe", rekao je Govedarica novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su se i sami studenti podijelili u stavu o izjednačavanju trogodišnjih i četvorogodišnjih studija, te da je mnogo više onih studenata koji su završili četvorogodišnji studij i koji su izmjenama zakona o zvanjima oštećeni.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija podsjetio je da Ministarstvo prosvjete i kulture nije podržalo izmjene zakona o zvanjima.

"To je jedan od sistemskih zakona koji mora uvažiti sve naše specifičnosti. On ima u sebi određene nedorečenosti, nelogičnosti i nesumnjivo da taj zakon neće dugo biti u pravnom sistemu Republike Srpske", rekao je Mutabdžija.

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. aprila ove godine, a u kategoriji akademskih zvanja titulu "diplomirani" po tom zakonu stiču oni studenti koji završe studije sa 240 ECTS bodova.

Na ovakve odredbe prvi su reagovali studenti Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, koji su smatrali da im zvanje diplomirani pripada i sa 180 ECTS bodova.

Na sastanku održanom sa njima 11. aprila, ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija je pojasnio da zakonom niko neće biti oštećen, te da će biti usvojena lista zvanja, koja će objediniti sve licencirane studijske programe u Srpskoj.

Zakon o izmjeni Zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, prema kojem lice koje završi akademski studij prvog ciklusa u trajanju od tri odnosno četiri godine, sa najmanje 180, odnosno 240 ECTS bodova stiče zvanje "diplomirani", odnosno "diplomirani inženjer" Parlament Srpske usvojio je 2. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije