Obrazovanje

Studentima iz RS 1.070 stipendija

Studentima iz RS 1.070 stipendija
Studentima iz RS 1.070 stipendija

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je četiri konkursa za stipendiranje studenata koji studiraju u RS, te jedan za one koji studiraju u inostranstvu, potvrdio je danas resorni ministar Dane Malešević.

Prema njegovim riječima, studentima koji studiraju u RS biće dodijeljeno 1.000, a onima koji studiraju u inostranstvu 70 stipendija.

"Konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa u RS biće dodijeljeno 730 stipendija, a u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusta studija biće dodijeljeno 236 stipendija. Studentima sa invaliditetom, koji imaju zaštitni dodatak, biće dodijeljeno 16 stipendija, a onima koji stanuju u područjima koja su proglašena kao nerazvijena biće dodijeljeno 18 stipendija", precizirao je Malešević.

Rekao je da je iznos stipendije za studente koji studiraju u RS u narednoj akademsku godinu 200 maraka, baš kao što je to bio slučaj i prošle godine.

Kada je riječ o studentima koji studiraju u inostranstvu, jednokratno će dobijati sredstva, čiji iznos zavisi od toga na kojem su ciklusu.

"Studenti koji studiraju na prvom ciklusu dobijaju 2.000 maraka, na drugom ciklusu iznos je 2.500 maraka, a na trećem 3.000 maraka", pojasnila je Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Malešević je naglasio da su konkursi, osim u dnevnim novinama, objavljeni i na sajtu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Na pitanje novinara "Nezavisnih" smatra li da je 200 maraka studentu dovoljno na mjesečnom nivou, Malešević je kazao da je riječ o sufinansiranju, a ne finansiranju studiranja.

"Moraju biti studenti svjesni da uz ta sredstva moraju imati i dodatna sredstva. Ako znamo da je studiranje postalo malo i skupo zbog ud`benika, odnosno literature, sigurno je da oni koji su se opredijelili za studiranje moraju imati i dodatni izvor finansiranja", rekao nam je Malešević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije