Obrazovanje

Studentske razmjene obogaćuju i srce i um

Studentske razmjene obogaćuju i srce i um
Foto: Ustupljena fotografija | Studentske razmjene obogaćuju i srce i um

BANJALUKA - Studentska razmjena i odlazak u strane zemlje prilika su za sticanje novih prijateljstava, upoznavanje drugih kultura i sjajna priprema za samostalno koračanje kroz život.

Potvrdili su to u razgovoru za "Nezavisne novine" Vladan Gačić, apsolvent na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, i Milica Polić, apsolventkinja na banjalučkom Filološkom fakultetu.

Kako su oboje kazali, imali su jedinstvena iskustva na razmjeni u trajanju od pet mjeseci. Vladan je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama na programu "Work and Travel USA", dok je Milica preko programa "Erazmus Plus" bila u Španiji.

"Baš prošle godine u ovom periodu, bila sam na razmjeni studenata u Kadizu, na samom jugu Španije. Sa mnom na razmjeni boravile su Tanja Radulović, Tamara Tomić, Nevena Pekez i Adrijana Malinić i sigurna sam da bez njih utisci ne bi bili takvi kakvi jesu. Istakla bih da je ovo bila najbolja obuka u mom životu i najvrednije iskustvo u ove 24 godine. Mjeseci provedeni tamo su mi pomogli da srušim mnoge predrasude koje sam imala, a kojih nisam ni bila svjesna. Ne samo ja, već i studenti širom Evrope i svijeta koje sam imala priliku da upoznam tokom iskustva na razmjeni", priča Milica Polić za "Nezavisne novine".

Kako kaže, savjetuje svim studentima da razmisle o razmjeni studenata, jer, kako je istakla, to je iskustvo koje joj je obogatilo i srce i um.

"Kao student Filološkog fakulteta, moje koleginice i ja zaista nismo imale poteškoća u smislu samog prikupljanja dokumenata, jer smo imale apsolutnu podršku profesora i koordinatora za međunarodnu saradnju na našem fakultetu, koji su nam pružili prijateljske savijete i bili tu u svakom trenutku kada je to bilo potrebno", priča Milica i napominje da su njene kolege među najaktivnijima i najzainteresovanijima za odlazak i studiranje u stranim zemljama.

Dodaje da je upoznala ljude od Australije preko Butana, Jermenije do Bolivije.

"Sa mnogima od njih ostala sam u kontaktu i već planiramo neka nova putovanja i buduće kontakte. Imala sam priliku nedavno da se turistički vratim u Kadiz, na šest dana, i nevjerovatan je osjećaj kada dođete tamo i lokalni ljudi vas prepoznaju i pozdravljaju. Najbolja asocijacija ljudima u Španiji, ali i stranim studentima na BiH i Srpsku bio je Novak Đoković i Srbija, Balkan, ali nisu mnogo znali o BiH, kao što su znali o drugim, većim zemljama. Mislim da smo umnogome pomogli promociji naše zemlje, jer smo sa ponosom isticale odakle smo i znali su nas kao 'djevojke iz Bosne', a tako smo i dale naziv našoj grupi na fakultetu i bile smo prepoznatljive kroz cijeli semestar", objašnjava ona.

Baš kao i Milica, i Vladan Gačić, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je imao predivno iskustvo na razmjeni.

"Razmišljao sam da li da odem na profesionalnu razmjenu na neku kliniku preko programa SaMSIC, ali sam se na kraju odlučio za 'Work and Travel USA'. Otišao sam prošle godine u maju, a vratio sam se u oktobru i to preko agencije 'Columbus' iz Banjaluke, koja je i imala najbolju ponudu, a prema mom mišljenju, i najbolji pristup studentima koji idu na razmjenu preko ovog programa", objašnjava Vladan i dodaje da se na ovom programu četiri mjeseca radi, a peti mjesec se putuje.

"Ja sam radio kao konobar u restoranu u mjestu Linkoln, u Nju Hempširu. Svakome bih preporučio da ode na razmjenu, bar na mjesec dana, u neku drugu zemlju, bilo da je u pitanju 'Erazmus Plus', 'Work and Travel' ili neki drugi program, jer ovo je veliko iskustvo i svako bi trebalo da ode na program sličnog tipa i vrati se u svoju zemlju bogatiji životnim iskustvima, baš kao i ja", smatra Vladan i objašnjava da je sa još tridesetak studenata koji su sa njim boravili u Linkolnu naučio mnogo o američkoj kulturi, ali i Amerikancima približio kulturu Republike Srpske.

Iz Univerziteta u Banjaluci su za "Nezavisne novine" istakli da je trenutno raspisano više konkursa za razmjenu, a jedan od njih u okviru "Erazmus Plus" programa je i kreditna razmjena koja u ponudi ima univerzitete u mnogim evropskim državama.

"Za konkurs je potrebno dostaviti kopiju pasoša, CV u Europass formatu, Prijedlog ugovora o učenju (prilog 1), prepis ocjena na engleskom jeziku, motivaciono pismo i dokaz o poznavanju engleskog jezika ili jezika institucije prijema", naveli su iz Univerziteta u Banjaluci i napomenuli da je rok za prijavu 25. mart, kao i da se studenti u jednom semestru mogu prijaviti na maksimalno dvije razmjene uz jasno označene preferencije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije