Obrazovanje

Svake godine sve veći odziv za Školu fizike u Trebinju

Svake godine sve veći odziv za Školu fizike u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Svake godine sve veći odziv za Školu fizike u Trebinju

TREBINJE - U prostorijama Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju je otvorena 6. Zimska škola fizike, koja će u četiri radna dana okupiti više od stotinu najtalentovanijih učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Školu je i ove godine organizovalo Društvo fizičara istočne Hercegovine, čiji član, profesor fizike Dobroslav Slijepčević, kaže da će ovaj kurs pohađati više od 50 učenika iz Trebinja i takođe preko 50 učenika iz drugih krajeva RS, Srbije i Crne Gore, što znači da škola i te kako opravdava svoj cilj.

"Što se tiče predavača, i njih je svake godine sve više i povećava se zavidan nivo, pa su ove godine predavači beogradskog Fizičkog fakulteta Stefan Đorđević i Ana Knežević, dok nam je Bojan Kovačević došao sa banjalučkog PMF, ali je sa nama i naš stalni saradnik, profesor aleksinačke Gimnazije Zdravko Radulović, naš prosvjetni savjetnik za fiziku Milko Babić, a očekujemo i profesora iz Niša, kao i domaći kadrovi", rekao je Slijepčević.

On pojašnjava da su ove godine najzastupljenija naučnopopularna predavanja, kako bi se djeca što više zainteresovala za fiziku u svojim budućim školovanjima, a jedna od njih je i Marina Golijanin, srednjoškolka iz Nevesinja, koja se, kako kaže, koleba šta će dalje upisati.

"Prvi put sam ovdje i, s obzirom na to da sam bila uspješna na regionalnim i republičkim takmičenjima iz fizike, odlučila sam doći ovdje da učvrstim svoje znanje i sagledam šta sve fizika kao nauka nudi, jer ne znam još da li ću se time baviti", kazala je Marina, a slično razmišlja i Gačanin Ognjen Bošković, koji kaže da već ima neka spremna pitanja i dileme iz ove nauke, dok Ružica Đurić iz Modriče kao osnovac takođe traži svoje opredjeljenje budući da je učenik devetog razreda i ova škola će joj takođe dobro doći u tome.

Jedan od predavača je Stefan Đorđević, istraživač na Fizičkom fakultetu u Beogradu, koji se bavi usko fizičkom gravitacijom, a učesnicima ovog kursa će, kako kaže, pričati o elektromagnetizmu, što je veoma zanimljiv fizički fenomen koji je zanimljiv djeci.

"Imao sam i do sada prilike da budem predavač na ovakvim kampovima, baveći se više srednjoškolcima, i mogu da kažem da imamo dosta potencijala kod mladih za ovu nauku", kazao je on.

S njim se složio i Bojan Kovačević, asistent na PMF-u u Banjaluci, koji kaže da je drugi put predavač u ovoj školi i da mu je naročito drago što je ove godine više učesnika nego ranije.     

"Izuzetno sam zadovoljan kada, u odnosu na moje prvo učešće, vidim taj progres i napredak ove škole, jer je, pored sve većeg odziva učenika, evidentan i veći broj predavača, tako da će i ova škola biti okončana uspješno", kazao je on, napominjući da je njegov zadatak prezentovanje elektrostatike, a održaće i jedno popularno predavanje o temi Nobelove nagrade koja je dodijeljena prošle godine.

Škola će se u Trebinju odvijati od 15. do 18. januara, a organizaciju su podržali i grad Trebinje, Gimnazija "Jovan Dučić", Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje i Republički pedagoški zavod RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije