Obrazovanje

Sve manje srpskih đaka

Sve manje srpskih đaka
Sve manje srpskih đaka

BOSANSKA KRUPA - U mnogim selima na području Bosanske Krupe, gdje je prije dvadesetak godina bilo 500 - 600 đaka srpske nacionalnosti, danas je jedva dvadeset, tamo gdje ih je bilo 100 ima ih pet-šest, u nekima ih je dvoje ili troje, a ima i onih u kojima ih nema uopšte.

Na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke navodi se da u samoj Bosanskoj Krupi ne živi ni jedno srpsko dijete, a nastavu od petog do devetog razreda Prve osnovne škole u ovom gradu pohađa 18 učenika iz okolnih sela. 

Područno odjeljenje u Velikom Radiću pohađaju 23 učenika iz Velikog Radića, Malog Radića, Vranjske, Suvaje, Jasenice i Benakovca, dok je početkom školske godine petoro đaka sa svojim roditeljima prešlo da živi i školuje se u gradovima Republike Srpske. 

Područna škola u Zalinu ima jedno dijete srpske nacionalnosti.

U Ivanjskoj, koja se nalazi u sastavu opštine Bosanska Krupa, u područnoj školi koja pripada Osnovnoj školi "Otoka" u Bosanskoj Otoci svega je pet đaka sa upisnim područjem od dva sela Ivanjska i Banjani.

Nije mnogo bolje stanje u ovom kraju ni u selima koji pripadaju Republici Srpskoj, pa tako u Osnovnoj školi Branko Ćopić administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, školuje se 68 đaka. 

U Područnoj školi Mali Dubovik školuje se 12 đaka, u Hašanima, rodnom selu čuvenog književnika i dječijeg pjesnika i pisca Branka Ćopića, školuje se 12 đaka iz Hašana i Potkalinja.

U Područnoj školi u Osredku u koju idu đaci iz Osredka i Donjih Petrovića školuje se svega sedam đaka, dok Područna škola u Buševiću, najvećem selu ove opštine, školuje svega šest đaka.

Djeca ovog kraja školuju se i u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu, i to u područnim školama Velika Rujiška, Blatna i Rašće.

Velika Rujiška broji svega 12 đaka iz Velike Rujiške i Male Krupske Rujiške, dok Područna škola u Rašću broji 20 djece iz Rašća i Matavaza.

Blatna, selo koje je prije poslednjeg rata imalo osnovnu školu sa više od 700 đaka, trenutno ima područnu školu sa 30 đaka.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije