Obrazovanje

Tehnološka škola u Banjaluci izdala 500 lažnih diploma

Tehnološka škola u Banjaluci izdala 500 lažnih diploma
Tehnološka škola u Banjaluci izdala 500 lažnih diploma

BANJALUKA - Direktor Tehnološke škole u Banjaluci Dejan Čutura otvorio je Pandorinu kutiju ustvrdivši da je ta škola u proteklih deset godina izdala više od 500 lažnih diploma kandidatima koji su vanredno završavali školovanje.

Čutura za "Glas Srpske" tvrdi da matične knjige svjedoče da je više od 500 diploma upisano i izdato, ali da za njih ne postoji valjan zapisnik. Prema njegovim riječima, u arhivi se nalazi svega od 30 do 40 maturskih radova, ali su i njih mahom pregledale dvočlane umjesto tročlanih komisija.

''Ne postoje dokazi ni za uplate, ni za broj priznatih predmeta iz ranijeg školovanja, ni za broj položenih predmeta u našoj školi - rekao je Čutura.

On je dodao da su dokazi koji se mogu pronaći u školskoj arhivi smiješni.

''Pisani tragovi pokazuju da ima kandidata koji su položili mnoštvo ispita za jedan dan, a sve ih je potpisala ista komisija. Ljudi su polagali 20 predmeta za dan kod iste komisije. Ista komisija bila je za matematiku, srpski, hemiju, fiziku... Imamo sve crno na bijelo šta se događalo '', rekao je Čutura.

Zbog sumnji u neispravnost izdatih diploma Čutura se u novembru prošle godine obratio za pomoć Forenzičkom centru za vještačenje dokumenata iz Banjaluke. Kaže da su stručnjaci tog centra radili vještačenje duže od mjesec i potvrdili njegove sumnje.

''Oni su nam dostavili elaborat na 300 strana koji potvrđuje naše sumnje i na osnovu kojeg smo poslali prijavu Okružnom tužilaštvu'', pojašnjava Čutura i dodaje da je Forenzički centar procijenio da je škola oštećena za 120.000 maraka na osnovu vanrednih polaznika kojima su izdavane lažne diplome.

Priča o lažnim diplomama u pomenutoj školi prvi put je otvorena 2005. godine za vrijeme direktorskog mandata Slađane Vuković.

''Tada je nekolicina profesora pokrenula ovu priču i prijavila tadašnjeg direktora. Sporne diplome su bile izdate Drašku i Ratku Kaurinu, koji su platili 600 i 1.600 maraka. Te diplome su poništene, ali niko u školi nikada nije saznao kakvu je presudu sud donio'', istakao je Čutura.

On kaže da je Vukovićeva imala saradnike u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

''U vrijeme mandata Vukovićeve pomoćnik tadašnjeg ministra prosvjete i kulture bio je Boško Stojaković, koji je sarađivao sa njom. Stojaković je sada republički prosvjetni inspektor i on je pokrenuo inicijativu za moju smjenu. Napakovana mi je smjena zato što sam otvorio priču o lažnim diplomama'', kazao je Čutura čijoj se smjeni usprotivio Školski odbor.

Vukovićeva je kazala da je zauzeta i da ništa neće komentarisati bez obzira na to o kojoj je temi riječ. Sa Stojakovićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Tužilaštvo

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka kažu da im je Forenzički centar za vještačenje dokumenata iz Banjaluke 29. aprila ove godine dostavio nalaz i mišljenje na zahtjev direktora Tehnološke škole za provjeru autentičnosti školske dokumentacije za period od proteklih deset godina.

''Predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca Odjeljenja za privredni i organizovani kriminal. S obzirom na to da se radi o novom predmetu biće prioritetno rješavan'', rekli su u Okružnom tužilaštvu.

Zanimanja za koja je izdavano najviše lažnih diploma

- Frizeri

- Kozmetičari

- Grafički tehničari

- Fotografi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije