Obrazovanje

Traže ograničenja i za privatne fakultete

Traže ograničenja i za privatne fakultete
Traže ograničenja i za privatne fakultete

BANJALUKA - Unija studenata RS nije zadovoljna odlukom Vlade RS kojom se upisne kvote primjenjuju samo za javne visokoškolske ustanove, dok za privatne fakultete, kada su u pitanju suficitarni kadrovi iz oblasti ekonomije, menadžmenta i društvenih nauka, nema nikakvih restriktivnih mjera.

Istakao je ovo za "Nezavisne" Borivoje Obradović, predsjednik Unije studenata RS. Dodao je da će danas Unija studenata RS održati sastanak na kojem će detaljno razmotriti odluku Vlade o upisnim kvotama te će kreirati primjedbe i zaključke, koje će uputiti Vladi RS.

"Prva mjera Vlade, kada je posrijedi usklađivanje upisne politike na fakultetima u RS sa potrebama tržišta rada, trebalo je da bude pooštravanje kriterijuma za licenciranje fakulteta u RS i uvođenje obaveze relicenciranja svake tri godine", naglasio je Obradović, koji smatra da bi bez toga "restriktivne mjere na javnim fakultetima mogle da liče na tjeranje vode na mlin privatnih fakulteta, da im se poveća broj upisanih studenata".

Radovan Klincov, direktor i vlasnik Univerziteta za poslovne studije Banjaluka, kaže pak da se broj mjesta na studijskim programima ovog univerziteta kreira prema potrebama tržišta rada i u skladu sa preporukama resornog ministarstva.

"Na primjer, mi na Fakultet za poslovne i finansijske studije upišemo u prosjeku godišnje od 60 do 80 studenata, a preporuka resornog ministarstva je oko 120. To je daleko manje od broja koji upisuju javni ekonomski fakulteti", istakao je Klincov, te naglašava da prioritet kod upisne politike na studije u RS treba biti kvalitet nastave, u koji ovaj fakultet aktivno ulaže, što opravdava licencu za rad, te akreditaciju na nivou BiH.

Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture, istakla je da su predstavnici studentskih predstavničkih tijela bili uključeni u kreiranje upisne politike na fakultete u RS.

"Broj studenata koji se upisuje u prvu godinu studija Ministarstvo utvrđuje rješenjem za svaku privatnu visokoškolsku ustanovu pojedinačno unazad pet godina. Upis se odobrava u skladu sa njihovim prostornim i kadrovskim kapacitetima, ali privatne visokoškolske ustanove nikad ne upišu odobreni broj studenata, odnosno upišu manje studenata od dozvoljenog broja", istakla je Rogačeva, te dodala da će u narednom periodu biti donesena rješanja o upisnim kvotama za akademsku 2015/2016. za privatne visokoškolske ustanove u RS.

Ona je dodala da će relicenciranje visokoškolskih ustanova u RS biti obuhvaćeno novim Zakonom o visokom obrazovanju u RS.

"Važno je naglasiti da postoji apsolutni konsenzus svih aktera u sistemu visokog obrazovanja i da je takvu proceduru neophodno regulisati novim Zakonom o visokom obrazovanju", dodala je Rogačeva.

U resornom ministarstvu navode da je, na primjer, u prošloj akademskoj godini Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci odobreno rješenjem ukupno 1.188 mjesta, a upisana su svega 304 studenta, Visokoj školi "Prometej" Banjaluka odobren je upis 382 studenta, a upisano je 129, Panevropskom univerzitetu "Apeiron" odobreno je 1.181, a upisano je 718.

Obezbijediti pet budžetskih mjesta na geografiji

Unija studenata RS slaže se s odlukom Vlade da bude ograničen broj budžetskih mjesta na javnim fakultetima koji školuju suficitarna zanimanja, ali ističu da treba obezbijediti bar po pet budžetskih mjesta na studijima geografije, ekologije, politikologije, novinarstva, fizičke kulture i sporta za brucoše koji su pokazali izuzetan uspjeh iz ovih oblasti tokom srednjeg obrazovanja te uspjeh na prijemnom ispitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije