Obrazovanje

Traže subvencije za niže cijene u menzi

Traže subvencije za niže cijene u menzi
Traže subvencije za niže cijene u menzi

BANJALUKA - Upravni odbor Studentskog centra "Nikola Tesla" iz Banjaluke uputiće zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS u kojem će tražiti da subvencioniše obroke za studente koji se hrane u studentskoj menzi, a nisu stanari studentskog doma.

Time bi se, kažu, cijene obroka do kraja akademske godine vratile u prvobitno stanje, odnosno izjenačile sa cijenama koje plaćaju stanari doma.

Korekciju cijena već sada može izvršiti i Studentski centar "Nikola Tesla", ali to bi značilo umanjenje samo za 0,50 KM, zaključak je s današnje sjednice UO Studentskog centra "Nikola Tesla".

"Spremni smo da korigujemo cijene za iznos proizvodnih troškova za 0,50 KM po obroku do kraja akademske godine ili da se one vrate na početni nivo tako što bi razliku u cijeni finansiralo Ministarstvo", rekao je Zoran Babić, direktor Studentskog centra.

Ratko Savić, genaralni sekretar Unije studenata, rekao je da je njihov prijedlog bio da cijena ishrane bude izjednačena za sve studente, a da razliku subvencioniše Vlada RS.

Nedavno povećanje cijena pogodilo je studenate koji nisu uspjeli dobiti smještaj u studentskom domu, a koji su ranije mogli u menzi da se hrane po istim cijenama kao i studenti koji žive u domu.

Oni odnedavno, pored toga što moraju plaćati stan i režije, ukoliko žele jesti u menzi, za doručak umjesto 60 feninga, kako je bilo ranije, plaćaju 2,60 KM, ručak 3,90 umjesto 1,40 i večeru 3,20, a ne jednu marku.

Ministarstvo sufinansira smještaj i ishranu studenata iznosom od pet maraka dnevno po jednom studentu.

Inače, iako je danas rečeno novinarima da mogu prisustvovati sjednici UO Studentskog centra "Nikola Tesla", četiri člana UO glasala su da mediji nemaju pravo da prisustvuju sastanku, dok je jedan član bio uzdržan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije