Obrazovanje

U skupštinsku proceduru uputiti novi zakon o visokom obrazovanju

U skupštinsku proceduru uputiti novi zakon o visokom obrazovanju
Foto: N.N. | U skupštinsku proceduru uputiti novi zakon o visokom obrazovanju

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga saglasili su se da je neophodno uputiti u skupštinsku proceduru novi zakon o visokom obrazovanju koji bi u potpunosti regulisao ovu oblast, uvažavajući najbolje prakse i standarde u regionu i Evropi.

Čubrilović i Mataruga su tokom današnjeg sastanka ocijenili i da bi novi zakon afirmisao stroge kriterijume za postojanje i rad univerziteta.

Konstatovano je i da je neophodno dosljedno sprovoditi Strategiju razvoja obrazovanja Srpske i Strategiju razvoja Univerziteta u Banjaluci čiji je cilj jačanje univerziteta i uvođenje neophodnih uslova za postojanje i rad visokoškolskih ustanova, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je istakao da je neophodno da visokoškolsko obrazovanje bude bolje organizovano, da ima funkcionalnu autonomiju, finansijsku sigurnost, kao i da bude bolje usklađeno sa realnim sektorom i potrebama društva.

"Jačanje obrazovanja, nauke i podsticanje inovacija su naša razvojna šansa koja može da obezbijedi društvenu stabilnost, ekonomski razvoj i kulturni identitet. Na taj način ćemo ojačati i sačuvati Srpsku", rekao je Čubrilović.

Tokom sastanka je zaključeno je da je neophodan veći angažman nadležnih organa i institucija kako bi Univerzitet u Banjaluci konačno uknjižio svu svoju imovinu koja više od 40 godina pripada fakultetima Univerziteta u Banjaluci.

Čubrilović je čestitao 42 godine rada Univerziteta u Banjaluci i zahvalio ovoj ustanovi za doprinos ukupnom razvoju, naročito grada.

On je poželio nastavak uspješnog rada Univerziteta u Banjalici koji, zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, daje puni doprinos istraživanju, nauci i visokom obrazovanju u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije