Obrazovanje

Učenici se vratili u klupe u Konjević Polju

Učenici se vratili u klupe u Konjević Polju
Učenici se vratili u klupe u Konjević Polju

Osmoro učenika Bošnjaka vratili su se na redovnu nastavu u osnovnu školu "Petar Kočić" u Konjević Polju.

Roditelji Esma Ramić i Muhidin Muharemović djecu su vratili u redovan proces obrazovanja Republike Srpske, jer nisu mogli da dostave potrebnu dokumentaciju koja je neophodna da ostvare pravo na dječiji dodatak.

"Prebacila sam ih samo zbog dječijeg doplatka od toga sam živjela to su mi obustavili kad ih gore slala u Kasabu zbog toga sam ih vratila u Konjević Polje da bi to mogla vratiti i da ih mogu dalje školovati", priča za ATV Esma Ramić.

"Razlog je što su oni prije išli ovdje pa sam ih vratio u Kasabu pa sam ih opet vratio ovdje vidim kako koji dan gubim svoje pravo morao samo zbog dječijeg od toga sam živjeo", rekao je Muhidin Muharemović.

Da se osmoro učenika vratilo u školske klupe potvrđuju i u upravi škole u Konjević Polju. Tražiće instrukcije iz Banjaluke.

"Učenici su uzrasta od prvog do osmog razreda, na prevodnicama im samo napisano da su samo prvo polugodište pohađali i da su neocjenjeni, kontaktiraćemo Ministarstvo prosvjete kako bismo dobili uput oko ocjenjivanja učenika i izvođenja zaključnih ocjena", izjavila je Olivera Beatović, direktorica škole “Petar Kočić” u Kravicama.

Većina roditelja, koji svoju djecu šalju na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu ostaju pri ranijem stavu da ne vraćaju djecu u školu u Konjević Polje. I dalje traže da se uvede nacionalna grupa predmeta i izučavanje bosanskog jezika.

"Sve dok budu morali ostaće u tom edukativnom centru. Mi trenutno nemamo rješenja nikakva, niti se nude, niti se traže niti bilo ko radi na tome da se pronađu riješenja", rekao je Muhizin Omerović.

Instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi pohađa sto deset učenika. Uprava škole u Konjević Polju se nada da će se svi i oni priključiti redovnoj nastavi i tako nastaviti redovan proces obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije