Obrazovanje

Učitelj, zanimanje od kojeg se nikad ne umorite

Učitelj, zanimanje od kojeg se nikad ne umorite
Učitelj, zanimanje od kojeg se nikad ne umorite

BANJALUKA, TUZLA - Kod učenika treba probuditi ljubav da voli da piše, čita, crta, igra se i pjeva, a kada to postigne, dostigli ste željeni cilj i usmjerili dijete ka pravom putu.

Riječi su ovo Jelene Blagojević, učiteljice u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" Banjaluka, koju još nekoliko godina dijeli od penzije, a danas je, kada su ona i njene kolege obilježili Svjetski dan učitelja, poručila da je ovaj plemeniti poziv nije iscrpio.

"Željela bih da radim još, jer se nisam umorila od nastave i djece. Mislim da im dosta pružam i dajem", ističe ova neumorna učiteljica starije generacije, te dodaje da je danas mnogo lakše biti učitelj nego prije.

Naglašava da već u prvom razredu opismeniti učenika, odnosno naučiti ga da drži olovku, i da je samostalan, predstavlja veliki uspjeh učitelja.

"Onaj ko gleda na sat, da prođe čas, mislim da je zalutao u razred i u školu. Biti učitelj podrazumijeva da volite taj posao, odnosno djecu koja prvi put dolaze u školu, prvi put se susreću sa učiteljima, tablom i prvi put su u kolektivu sa 20 i više učenika. Ako tokom tog prvog kontakta ne postignete da djeca vole školu, mislim da niste postigli ono što bi trebalo da postigne učitelj", naglasila je Blagojevićeva.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, čestitao je prosvjetnim radnicima u RS Svjetski dan učitelja, te im zahvalio za posvećenost ovom odgovornom pozivu.

"Samo predanim radom, strpljenjem i ljubavlju mogu se vaspitavati i obrazovati mlade generacije. Stoga je dragocjen svaki uspjeh koji ostvare učenici i nastavnici u RS", navodi se u čestitki Maleševića.

Elvira Dilberović, federalni ministar obrazovanja i nauke, povodom Svjetskog dana nastavnika, uručila je priznanja najistaknutijim prosvjetnim radnicima, odgajateljima, nastavnicima i profesorima u FBiH za školsku 2014/2015. godinu.

"Cilj obrazovanja je u poticanju mladih da prepoznaju i iskoriste vlastite vrijednosti i potencijale kako bi izgradili karakter s kojim će živjeti iskreno i slobodno, samostalno i odgovorno, spremni za sve životne izazove", navela je Dilberovićeva u svojoj čestitki.

Nizom aktivnosti, širom BiH, danas je obilježen Svjetski dan učitelja, pa je tako u Tuzli održana svečana akademija u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Pedagoškog zavoda, te resornih sindikata.

Ove godine 20 prosvjetnih radnika iz TK primilo je priznanja i nagrade za životno djelo u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja. Učitelji su tom prilikom podsjetili da položaj u kojem se nalaze nije nimalo zavidan, te da pamte bolja vremena.

"Nije prosvjetni radnik na nivou kao nekada, kada sam počinjala. Nadamo se da ćemo ponovo dobiti svoje zasluženo mjesto u društvu", kazala je Alma Kurtić, nastavnica harmonike, koja već 28 godina radi u Osnovnoj školi "Hasan Kikić" u Gračanici, a dobitnica je nagrade.

Na svečanosti se prisutnima obratio i kantonalni premijer Bego Gutić, koji je nagrađenima uručio priznanja i zahvalnice, a u svom obraćanju kazao da kvalitetno obrazovanje iziskuje i kvalitetne nastavnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije