Obrazovanje

Učitelji u polučasovnom štrajku

Učitelji u polučasovnom štrajku
Učitelji u polučasovnom štrajku

SARAJEVO - U četiri škole na području Kantona Sarajevo u toku je polučasovni štrajk upozorenja koji organizuje Sindikat osnovnog vaspitanja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Riječ je o podružnicama Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Kantona Sarajevo sa područja opštine Ilijaš - OŠ "Podlugovi", OŠ "Hašim Spahić", OŠ "Stari Ilijaš" i OŠ "Srednje", koje štrajkuju, jer im naknada za prevoz nije uplaćena devet mjeseci. 

Odluka o organizaciji i provođenju štrajka upozorenja donesena je zbog devetomjesečnog kršenja zakona, kolektivnog ugovora i opštih akata škola, a osnovni razlog je neisplaćivanje naknada za prevoz na posao i sa posla.

"Štrajk će biti proveden u četiri osnovne škole u kojima su zaposleni ugroženi jer im devet mjeseci nije uplaćena naknada za prevoz. Nezvanično smo saznali da je na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo jedna od tačaka dnevnog reda donošenje zaključka o odobravanju isplata naknada za prevoz", rekao je za portal "Kliks" predsjednik Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo Saudin Sivro.

On je naveo da će sindikat danas objelodaniti dalje korake koje će preduzimati o pitanju isplate novembarske plate koja još nije na računima nastavnika i učitelja, a najvjerovatnije neće biti isplaćena ni do kraja godine.

"Razmišljamo o generalnom štrajku na način koji je predviđen zakonom. Danas samo prelazimo jednu stepenicu, a viši stepen će biti štrajk na nivou Kantona ukoliko novembarska plata ne bude isplaćena", dodao je Sivro. 

Današnji štrajk počeo je u 10.00 časova. /kraj/ob/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije