Obrazovanje

Udžbenik bez 90 odsto pjesmica koje se uče

Udžbenik bez 90 odsto pjesmica koje se uče
Udžbenik bez 90 odsto pjesmica koje se uče

BANJALUKA - Novi udžbenik muzičke kulture za drugi i treći razred, koji je adaptiran ove školske godine, uopšte nije prilagođen nastavnom planu i programu pa oko 90 odsto nastavnih jedinica ili pjesmica i brojalica koje su predviđene da djeca uče uopšte nema u udžbeniku.

Tako od ukupnog broja postojećih pjesmica, brojalica i drugih tema za drugi razred u udžbeniku nastavnom planu odgovara samo 13, dok za treći razred, od ukupno 36 pjesmica planu i programu odgovaraju tek četiri, što znači da čak 90 odsto potrebnih pjesmica učenici moraju tražiti u drugim udžbenicima. Nakon serije tekstova o greškama i suvišnim podacima u udžbenicima koje koristi učenici u RS, a koje su "Nezavisne" objavile u posljednjih desetak dana, javili su nam se brojni nastavnici i profesori, koji tvrde da takvih primjera ima još. Profesorica muzičkog, čije ime je poznato redakciji, a koja predaje ovaj predmet u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetu, kaže da, iako je pompezno najavljivan izlazak novih udžbenika za osnovce, opet smo dobili udžbenik upitnog kvaliteta. Ona je navela da je detaljno analizirajući sporni udžbenik pronašla brojne manjkavosti.

"U udžbeniku se, na primjer, koriste italik slova (kosa, latinska štamparska slova), koja osnovci uzrasta drugog i trećeg razreda ne mogu čitati, jer tek počinju učiti slova, i koja se uče tek u šestom razredu. Zatim imamo pjesmice koje su predviđene da se uče u petom i šestom razredu", precizirala je ona.

Gordana Frganja, učiteljica trećeg razreda u OŠ "Sveti Sava" u Rogatici, potvrdila je da je udžbenik veoma komplikovan i težak.

"Učenici moraju da nabavljaju stare udžbenike, od prethodnih generacija, i da iz njih učimo jer novi udžbenik uopšte nije isti kao plan i program. Ovaj novi udžbenik je skoro pa nepotreban", kazala je Frganja.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kazao je da se ovoj instituciji niko zvanično nije obratio kako bi ukazao na neke greške ili nejasnoće u udžbeniku muzičkog.

"Kada se raspiše konkurs za novi udžbenik i pristigli rukopisi prođu procedure, naši savjetnici za tu oblast odobravaju udžbenik koji je zadovoljio uslove i kvalitet. Mi sada nemamo savjetnika za muzičko, ali angažujemo ga po potrebi", kazao je Damjanović.

Biljana M. Mandić, autor spornog udžbenika, kazala je da je udžbenik rađen po starom planu i programu, a na pitanje zašto je novi udžbenik rađen po starom planu iako se od ove školske godine u školama radi po novom planu i programu, Mandićeva je odgovorila da u vrijeme kada je konkurs za novi udžbenik raspisan novi plan i program nije postojao.

"Novi plan i program i ovaj novi udžbenik se apsolutno ne razlikuju toliko, možda im se samo prišlo na različit način, a svaki nastavnik ima pravo da 30 odsto materije sam revidira", istakla je Mandićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije