Obrazovanje

Ukupno 211 godina zatvora za nasilje u makedonskom Sobranju

Ukupno 211 godina zatvora za nasilje u makedonskom Sobranju
Foto: Ilustracija | Ukupno 211 godina zatvora za nasilje u makedonskom Sobranju
Tanjug

SKOPLJE - Skopski sud presudio je da 16 optuženih za nasilje u Sobranju, koje se dogodilo 27. aprila 2017. godine, dobije ukupno 211 godina zatvora, prenosi "a1on.mk".

Bivši direktor Biroa za javnu bezbjednost Mitko Čavkov osuđen je na 18 godine zatvora, načelnici Mitko Pešov, Duško Lazarov i Goran Gjoševski, kao i dio pripadnika obezbjeđenja bivšeg predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog osuđeni su na po 15 godine zatvora.

Operski pjevač Igor Durlovski je oslobođen optužbe, dok je Munir Pepić, pripadnik makedonske Agencije za obavještavanje, osuđen na 15 godina zatvora.

Sudija Dobrila Kacarska tokom izricanje presude rekla je da nasilje u Sobranju nije smjelo da se dogodi, prenosi "Tanjug".

"Nije smio da se dogodi krvavi četvrtak. Slike kako jedni biju druge će ostati upamćene", rekla je Kacarska.

Ona je dodala i da je ponašanje policijskih službenika, koji nisu spriječili nasilje, velika sramota.

"Nažalost policija nije postupila u skladu s ovlaštenjima. Slike sa krvavim glavama će ostati zapamćene, a datum ispisan crnim slovima u makedonskoj istoriji", rekla je Kacarska.

U ovom slučaju tužilaštvo je teretilo optužene za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti. Minimalna kazna za ovo djelo je deset godina zatvora.

Nakon usvajanja Zakona o amnestiji u Sobranju, 15 lica je bilo oslobođeno u ovom slučaju, među kojima i poslanici koji su tog "krvavog četvrtka" otvorili vrata Sobranja - Sašo Vasilevski i Krsto Mukovski.

Prvo ročište u ovom slučaju započelo je 22. avgusta prošle godine, dok je sudija Dobrila Kacarska zakazivala intenzivna ročišta koja su trajala više od 12 sati. U ovom slučaju ispitano je bilo 40 svjedoka i prezentovan veliki broj materijalnih dokaza.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije