Obrazovanje

Za inženjere elektrotehnike posla na pretek

Za inženjere elektrotehnike posla na pretek
Za inženjere elektrotehnike posla na pretek

BANJALUKA - Mladi inženjeri proizvode elektroniku za savremene putničke automobile, a broj upisanih studenata veći je za 50 odsto, rečeno je danas na obilježavanju 52. godine rada Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Na obilježavanju dana fakulteta promovisani su najbolji studenti i istaknut je značaj ove obrazovne institucije za privredu u RS. Jedan od najznačajnijih projekata ovog fakulteta je osnivanje Instituta RT-RK.

"Od marta ove godine počeo je s radom Institut koji već zapošljava 20 mladih inženjera s fakulteta, a u naredne četiri godine planirano je zapošljavanje dodatnih 150 do 200 studenata", istakao je Branko Dokić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

"U Institutu se proizvodi elektronika koja će od 2018. godine biti ugrađivana u vozila jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača automobila", objasnio je Dokić.

On je istakao da fakultet nije u stanju da proizvede dovoljno kadra koliko tržište zahtijeva, te da diplomaca ovog fakulteta nema na biroima za zapošljavanje. Ove godine upisan je 251 student, što je povećanje za 50 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

Čestitajući dan fakulteta studentima i profesorima, Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, istakao je da banjalučki ETF ima jake veze i značaj za privredu u RS.

Za najboljeg studenta proglašen je Filip Savić, koji je prvi ciklus studija završio sa prosjekom 10, što je jedinstven slučaj u istoriji ovog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije