Obrazovanje

Za izvrsnost i znanje 8,5 miliona KM

Za izvrsnost i znanje 8,5 miliona KM
Za izvrsnost i znanje 8,5 miliona KM

Sve više studenata iz Republike Srpske koji studiraju na prestižnim svjetskim univerzitetima najbolji je pokazatelj uspješne politike stipendiranja Fonda "Dr Milan Jelić", iz koga je od njegovog osnivanja u najbolje studente uloženo više od 8,5 miliona KM.

Ističući da su naši studenti sve zapaženiji u naučnoistraživačkom radu, inovatorstvu, umjetnosti i da osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima, predsjednik Fonda i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić kaže da ove godine imamo studente na najprestižnijim svjetskim univerzitetima.

"Ono što nas posebno raduje je sve veći broj objavljenih radova i osvojenih nagrada naših najuspješnijih studenata u naučnim časopisima indeksiranim na međunarodnim listama naučnih časopisa, međunarodnim naučnim konferencijama i takmičenjima u umjetnosti, što potvrđuje opravdanost investicije od preko 8,5 miliona KM, koliko je do sada izdvojeno za stipendiranje naših najuspješnijih studenata", kaže Komić.

Uspješni studenti

Dejan Gvozdenac iz Banjaluke student je Jejl univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno pohađa studije matematike i informatike. Na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2009. godine osvojio je prvu bosanskohercegovačku zlatnu medalju, a BiH i Republiku Srpsku je predstavljao na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji i Balkanskoj matematičkoj olimpijadi na Kipru, gdje je osvojio bronzanu medalju.

Na Međunarodnom matematičkom takmičenju za studente osvojio je bronzanu medalju. Kao srednjoškolac učestvovao je na međunarodnoj razmjeni američke vlade. Dejan je 2013. godine organizovao prvu banjalučku konferenciju Modela Ujedinjenih nacija. Kao učenik prve godine osvojio je "Lajt" (Light) stipendiju kulturne razmjene, te pohađao Pekinšku školu kineskog jezika. Govori srpski, engleski, kineski i njemački.

Sara Stajčić, Banjalučanka, zahvaljujući odličnim rezultatima i mnogobrojnim vanškolskim uspjesima dobila je punu stipendiju od Harvard univerziteta u Bostonu, gdje studira kognitivnu neurobiologiju. Zaineteresovana je za političke nauke i međunarodne odnose, a studij u Americi joj omogućava da uporedo prati sve svoje interese. Na Kampusu takođe i radi, a u slobodno vrijeme crta, ili se bavi MUN (Model Ujedinjenih nacija) konferencijama. Ovog ljeta Sara obavlja praksu u poznatoj američkoj advokatskoj firmi "Gibson Dunn & Crutcher".

Dunja Radović, student Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, može da se pohvali prosjekom 9,91 tokom tri godine studiranja. U budućnosti bi voljela da pronađe posao u struci i bavi se naučnoistraživačkim radom.

Bojan Kresojević je student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Predmete iz prve tri godine studija položio je sa prosječnom ocjenom 9,96. Do sada je bio demonstrator u nastavi na predmetima Statistika, Finansijska i aktuarska matematika, Revizija i Preduzetnička ekonomija. Napisao je nekoliko naučnih radova iz oblasti finansija i makroekonomije u kojima kritikuje sprovođenje savremenog neoliberalizma. Njegov rad pod naslovom "Domaća potrošnja u funkciji rasta Bosne i Hercegovine" proglašen je za najuspješniji rad iz oblasti društvenih nauka na 7. naučnostručnom skupu "Studenti u susret nauci" sa međunarodnim učešćem. 

Sanja Milićević je trenutno student četvrte godine na Studijskom programu za ruski i srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Banjaluci. Do sada je objavila tri naučna rada iz oblasti lingvistike i književnosti i više prevoda pripovijedaka ruskih pisaca. U martu ove godine boravila je na Institutu ruskog jezika "A. S. Puškin" u Moskvi na jednomjesečnom stručnom usavršavanju. Govori ruski, engleski i španski jezik. U budućnosti namjerava da se bavi prevodilačkim i naučnoistraživačkim radom.

Zorica Novaković je tokom dosadašnjeg obrazovanja osvojila brojne nagrade na međunarodnim i regionalnim takmičenjima u disciplinama solo klavira i kamerne muzike. Trenutno je student  četvrte godine klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Snježane Popović-Vuleta. Ljetni semestar pohađa na razmjeni studenata  u okviru Erazmus plus programa na konzervatorijumu "Đuzepe Tartini" u Trstu.  Učestvovala je na brojnim koncertima, kulturnim događajima i manifestacijama kao solista i kamerni izvođač.

Konkurentnost

Činjenica da ove godine imamo studente na najprestižnijim svjetskim univerzitetima koji objavljuju naučne radove u međunarodnim naučnim časopisima i konferencijama pokazuje ne samo uspješnost politike stipendiranja iz Fonda, već i rastuću konkurentnost obrazovne i naučnoistraživačke djelatnosti Republike Srpske, istakao je Komić.

On je dodao da je za stipendiranje najuspješnijih studenata u visokom obrazovanju, nauci, umjetnosti i inovatorstvu iz Fonda "Dr Milan Jelić" za akademsku 2015/2016. godinu izdvojeno više od 700.000 KM.***

Radionice od septembra

U okviru ovogodišnjeg takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj tokom ljeta su održane četiri treninga, a u septembru je predviđeno još radionica na kojima će prijavljene ekipe imati prilike da nauče kako svoju inovaciju što bolje da predstave u finalu ovog takmičenja krajem godine.

"Kako imati uspješan inovativni tim", "Razumijevanje inovacije", "Poslovni model", "Testiranje poslovnog modela" naslovi su održanih radionica, a tačan broj narednih treninga biće utvrđen u saradnji sa Organizacionim odborom iz Novog Sada.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju desetu godinu zaredom organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Nagradni fond iznosi 35.000 KM, a za ovogodišnje takmičenje su se prijavila 43 tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije