Obrazovanje

Zašto učiti na daljinu?

Zašto učiti na daljinu?
Foto: Ilustracija | Zašto učiti na daljinu?

Nekoliko prednosti onlajn učenja i zašto je ovaj model budućnost obrazovanja

Htjeli mi to da priznamo ili ne, onlajn učenje uveliko krči svoj put u svijetu obrazovanja. Kao vrsta neformalnog obrazovanja, učenje na daljinu je bilo prihvaćeno od samog početka, ali se u posljednje vrijeme polako prepoznaje i pojavljuje na većini prestižnih svjetskih univerziteta. Odakle ovaj zaokret? Možda odgovor leži u ovih nekoliko prednosti.

1. Potpuna fleksibilnost i kvalitetnija organizacija vremena

Bez obzira da li studirate ili radite, onlajn učenje može pospješiti vašu efikasnost u usvajanju znanja i vještina. Prije svega, zato što umjesto fiksiranih jednogodišnjih rasporeda časova, učenje na daljinu dozvoljava da radite na sebi u terminima koje sami birate: tokom noći ili kada drugi idu na posao; uvijek možete iskoristiti vikend da nadoknadite propušteno. Ograničenja ne postoje.

2. Sloboda kretanja

Sa učenjem na daljinu, usavršavanje više nije vezano za konkretan fizički prostor. Možete se usavršavati u pauzama na poslu, kada ste na putovanju ili dok putujete ka radnom mjestu. Prenosivi uređaj sa internet konekcijom je jedini preduslov.

Ipak, to ne znači da ste u svijetu onlajn učenja prepušteni sami sebi. Iako se onlajn obrazovanje ne odvija unutar zidova učionice, učenje preko DL (distance learning) platformi dozvoljava punu interakciju sa predavačima i drugim studentima putem video-chatova, foruma i razmjene poruka.

3. Sami određujete tempo

Jedan od problema tradicionalnig školovanja jesu fiksirani datumi. Rokovi i termini ispita kod DL obrazovnog modela su vrlo često fleksibilniji nego što ste navikli. Ova praksa, s jedne strane, smanjuje stres, a sa druge – motivisanima pruža šansu da čitav semestar odslušaju unaprijed i sve zadatke završe mnogo prije predviđenih termina. Kada nedostaje inspiracije, obaveze se mogu odložiti i nadoknaditi kasnije, bez penala.

4. Profesori iz cijelog svijeta

Učenje na daljinu ne poznaje vremenske, ali ni prostorne granice.  Tako lokalni predavači više nisu jedini dostupni mentori; online učenje vam pruža mogućnost da slušate predavanje svjetski renomiranog eksperta koji drži predavanje na drugom kraju svijeta. Predavači u online obrazovanju mogu biti „prisutni” uvijek i svuda. Ovaj način neograničenog učenja daje privilegije koje ćete u tradicionalnom sistemu školovanja rijetko sresti.

5. Ušteda

Pitanje novca je u svakoj računici jedan od ključnih faktora. Dobra vijest jeste da onlajn obrazovanje uglavnom košta manje nego tradicionalno. Takođe, ne morate kupovati dodatne materijale i literaturu, jer je sve što vam treba dostupno na internetu. Zaboravite na fotokopiranje i pravljenje skripti. Mali, ali stalni izdaci, kakvi su prevoz, hrana ili piće, u svijetu onlajn učenja ne postoje. Možda najveća prednost učenja na daljinu jeste geografska nezavisnost. Troškovi života u drugom gradu nerijetko premašuju cijenu samog školovanja.

Onlajn učenje u regionu

Nažalost, kod nas je onlajn učenje još uvijek sporadična pojava. Na sreću, interesovanje u posljednje vrijeme sve više raste. Već postoje škole gdje većina polaznika uči onlajn. Izvršni direktor LINK groupa, pionira u učenju na daljinu na ovim prostorima, Nikola Subotić kaže: „Više od 82 % naših polaznika uči onlajn. Ova mogućnost doprinjela je da naši polaznici danas dolaze sa svih 5 kontinenata, iz više od 150 zemalja svijeta”.

Možda onlajn učenje nije za svakoga, ali je jedno sigurno: prednosti ovog obrazovnog modela se ne mogu dovesti u pitanje. Ostaje nam samo da pratimo kojom će brzinom onlajn učenje osvojiti svijet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije