Svijet

Angela Merkel potresena zbog brodoloma na Sredozemnom moru

Angela Merkel potresena zbog brodoloma na Sredozemnom moru
Angela Merkel potresena zbog brodoloma na Sredozemnom moru

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel je "potresena" nakon nekoliko brodoloma na Sredozemnom moru u kojim su živote izgubile stotine imigranata i traži odgovore od Evrope, izjavio je u ponedjeljak njen portparol u Berlinu.

“Kancelarka je potresena, kao i milioni Nijemaca nakon novog potonuća broda s izbjeglicama na kojem je oko 900 njih izgubilo živote i to samo nekoliko dana poslije brodoloma nakon kojeg se utopilo 400 ljudi“, izjavio je portparol Stefan Seibert.

On je ove drame nazvao "tragedijom" i ocijenio da su ponavljane nesreće brodova s izbjeglicama "situacija koja nije dostojna Evrope. Kontinent preokupiran humanošću treba da nađe odgovore čak i onda kada nema laganih odgovora".

Evropska unija je u ponedjeljak sazvala hitnu sjednicu ministara unutrašnjih i vanjskih poslova, poslije novog brodoloma na Sredozemnom moru koji se dogodio u noći sa subote na nedjelju.

Njemačka kancelarka smatra da Evropska unija treba da hitno traži odgovore na dva pitanja:"Šta mi možemo i šta treba da učinimo da se ovakve katastrofe ne bi ponavljale?" i "Kako možemo djelovati u Libiji i na Libiju kako bismo spriječili da unutarašnja složena politička situacija ostavi potpuno slobodan put trgovcima ljudima za njihov kriminalni posao?", kazao je portparol Angele Merkel.

U Evropsku uniju se redovno upire prstom zbog njene pasivnosti dok se drame događaju na Sredozemnom moru, u kontekstu masovnih migracija prema Evropi.

Svaki dan, italijanski graničari i trgovački brodovi spase između 500 i 1.000 izbjeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije