Svijet

Babar Ahmad se borio u BiH i Čečeniji

Babar Ahmad se borio u BiH i Čečeniji
Babar Ahmad se borio u BiH i Čečeniji

VAŠINGTON - Britanski državljanin Babar Ahmad, osuđen u SAD na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog podrške talibanima, prvi je čovjek koji je koristio internet kao sredstvo za propagiranje džihada na engleskom jeziku, ali mnogi vjeruju da je on samo žrtva nepravde, navodi danas britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Sud u američkom gradu Nju Hejvenu osudio je juče Ahmada na 12,5 godina zatvora, ali će u kaznu biti uračunato 10 godina koje je već proveo u zatvoru, te se očekuje da, zbog dobrog vladanja, bude pušten na slobodu za godinu dana.

Poslije decenijske borbe pred sudom, Ahmad je u decembru priznao da je podržavao terorizam 1990-ih godina u Londonu tako što je preko vebsajtova prikupljao novac za podršku talibanskim i čečenskim mudžahedinima.

Kompjuterski inženjer, Ahmad je 1996. godine osnovao vebsajt na kojem je, prema američkom tužilaštvu, aktivno i na globalnom nivou podržavao Osamu bin Ladena i Al Kaidu, a optužnica protiv njega podignuta je u SAD zbog toga što je koristio američkog Internet provajdera.

Na tom sajtu su bili postavljeni video i audio snimci priča na engleskom o muslimanima ubijenim u ratu u Bosni i drugde.

Britanski mediji navode da je Ahmad u prvoj polovini 1990-ih godina bio užasnut stradanjima muslimana u BiH i da se priključio hiljadama britanskih muslimana koji su prošli vojnu obuku u Avganistanu, što u to vreme nije bilo protivzakonito.

On je potom "pokušao da pomogne" muslimanima u BiH i Čečeniji.

BBC navodi da se u Britaniju vratio kao lokalni heroj, a poređen sa stranim borcima u španskom građanskom ratu. U BiH je bio ranjen šrapnelom u glavu.

Ahmad (40) uhapšen je u decembru 2003. godine u Londonu, i godinama se borio pred sudom da ne bude izručen SAD.

"Kao britanski državljanin, koji u Velikoj Britaniji živi od rođenja, koji je tu i studirao, radio i plaćao porez, optužen sam za zločin u Britaniji i očekujem da mi se sudi u Britaniji", rekao je on 2012.

Uprkos naporima, izručen je SAD, a mediji navode da nijedan Britanac u novije vreme nije bio toliko dugo u pritvoru bez suđenja.

Sud u Konektikatu ga je proglasio krivim, ali je osuđen na dvostruko blažu kaznu od one od 25 godina, koliko je tražilo tužilaštvo. Sud je, takođe, zaključio da Ahmad nije međunarodni terorista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije