Svijet

Uhapšeni ukrajinski ministar pušten na slobodu

Uhapšeni ukrajinski ministar pušten na slobodu
Foto: N.N. | Uhapšeni ukrajinski ministar pušten na slobodi

KIJEV - Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski, kome je ranije danas određen pritvor zbog optužbe za umješanost u nelegalnu kupovinu državnog zemljišta u vrijednosti od oko sedam miliona dolara, pušten je uz kauciju.

Sudija je odredio kauciju za Solskog u iznosu od 1,9 miliona dolara, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Solski negira optužbe koje se odnose na kupovine od 2017. do 2021. godine, prije nego što je u martu 2022. godine postao ministar poljoprivrede.

Ministar je u četvrtak podnio ostavku, ali tehnički ostaje na funkciji dok parlament ne razmotri njegov zahtjev za ostavku.

Vezane vijesti:

Uhapšen ukrajinski ministar

On je prvi ukrajinski ministar koji je osumnjičen za korupciju od kada je na vlasti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije saopštio je da se optužba odnosi na šemu za sticanje vlasništva nad državnim zemljištem u vrijednosti od 7,35 miliona dolara.

Kako je navedeno, zemljište je navodno nezakonito oduzeto dvjema državnim firmama i prebačeno ratnim veteranima pod uslovom da ga daju u zakup određenim privatnim firmama.

Solski i njegov advokat rekli su na saslušanju u četvrtak da on nije imao koristi od takve šeme. On se zbog ove optužbe može suočiti sa kaznom od 12 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije