Svijet

Bajden: SAD šalju Ukrajini PVO sisteme čim Senat odobri paket pomoći

Bajden: SAD šalju Ukrajini PVO sisteme čim Senat odobri paket pomoći
Foto: Tanjug/AP | Bajden: SAD šalju Ukrajini PVO sisteme čim Senat odobri paket pomoći

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden prenio je danas svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će SAD poslati Ukrajini PVO sisteme čim Senat odobri paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara.

U objavi na svom "X" nalogu Zelenski je naveo da ga je Bajden uvjeravao da će u paket pomoći biti uključeno i artiljerijsko naoružanje visokog dometa, prenosi AP.

Ukrajina čeka odobrenje američkog Senata nakon što je Predstavnički dom Kongresa ovog vikenda odobrio paket od 95 milijardi dolara koji uključuje i pomoć drugim američkim saveznicima.

Do toga dolazi nakon višemjesečnog odlaganja pošto su se neki republikanski poslanici protivili daljem finansiranju Ukrajine i zapretili da će svrgnuti predsjedavajućeg Majkla Džonsona ako dozvoli da se glasanje održi.

Zvaničnom Kijevu je preko potrebna veća vatrena moć jer je Moskva pojačala svoje napade na Ukrajinu.

Očekuje se da će Senat ove nedjelje glasati o paketu pomoći, a Bajden je obećao da će u kratkom roku nakon izglasavanja u Senatu potpisati zakon.

Zelenski je rekao da su on i Bajden takođe razgovarali o "ruskom vazdušnom teroru i masovnim napadima sa projektilima, dronovima i bombama", uključujući i napad na TV toranj u Harkovu samo nekoliko minuta prije njihovog razgovora.

"Rusija jasno signalizira svoju namjeru da taj grad učini nepogodnim za život", rekao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije