Ukrajina - Rusija konflikt

Kijev: Donjecku oblast napustilo od početka rata 1,3 miliona ljudi

KIJEV - Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Kiril Timošenko saopštio je danas da je od početka rata sa Rusjom Donjecku oblast napustilo više od 1,3 miliona građana.

Nekoliko eksplozija odjeknulo na Krimu

MOSKVA - Nekoliko jakih eksplozija odjeknulo je u blizini Novofjodorovke na Krimu, objavio je danas na Telegramu savjetnik lidera Krima Oleg Krjučkov.

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

MOSKVA, KIJEV - Ruski naftovodni gigant Transnjeft potvrdio je u utorak u saopštenju da je Ukrtransnafta, kompanija koja pruža usluge transporta nafte preko Ukrajine, obustavila isporuku nafte preko južnog toka naftovoda Družba u Mađarsku, Češku Republiku i Slovačku, pišu ruski mediji.

Zelenski bi mogao prisustvovati samitu G20 ako bude Putin

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi da prisustvuje samitu Grupe 20 (G20) najrazvijenih ekonomija u Indoneziji, ukoliko tamo bude bio prisutan ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je danas savjetnik ukrajinskog lidera Mihail Podoljak. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov na to je odgovorio da to pitanje uključuje "previše nepoznanica"

Zaharova: Kijev drži Evropu kao taoca

MOSKVA - Moskva i Kijev nastavljaju da se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, pa je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da Kijev drži cijelu Evropu kao taoca granatiranjem nuklearke.

Ukrajina zvanično zatražila pomoć od MMF-a

KIJEV - Ukrajina je zvanično zatražila novi program od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nada se da će dobiti odgovarajuću pomoć u okviru tog aranžmana, objavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Zelenski: Nema pregovora ako Rusija nastavi s referendumima

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da, ako Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi s referendumima o priključivanju Rusiji, neće biti mogući pregovori s Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.

Zelenski: EU namjerno zadržava novac namijenjen Kijevu

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je EU da namjerno zadržava osam milijardi evra obećanih Kijevu usljed sukoba sa Rusijom.

Stoltenberg: Ne dozvoliti Rusiji da dobije rat u Ukrajini

OSLO - Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Zelenski pominjao Balkan tokom kritike globalne bezbjednosti

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem video-obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbjednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i prijetnje širom svijeta posljednjih dana, uključujući i Balkan.

"Rusija priprema udarne snage za rodni grad Zelenskog"

KIJEV - Ukrajinska vojska upozorila je danas da je Rusija počela da formira udarne snage za napad na Krivi Rog, rodni grad ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a ovi navodi nisu potvrđeni iz nezavisnih izvora.

Zelenski: Pakao koji se ne može opisati

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video-obraćanju naciji, situaciju u istočnom regionu Donjeck, opisao kao pakao.

Zelenski najavio evakuaciju Donjecke oblasti

KIJEV - Ukrajinska vlada odlučila je da sprovede obaveznu evakuaciju stanovništva iz istočne Donjecke oblasti, mjesta žestokih borbi sa Rusijom, izjavio je danas predsjednik Volodimir Zelenski.

Savjet bezbjednosti UN zasijeda zbog situacije u Ukrajini

NJUJORK - U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini, na inicijativu zemalja Zapada.

Zelenski: Borićemo se do posljednjeg vojnika, ali ne svog

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je povodom Dana državnosti, koji Ukrajina danas obilježava, da je Ukrajina slobodna, nezavisna, suverena i nedjeljiva država.