Svijet

Bajden razgovarao sa Netanijahuom, ponovio zabrinutost SAD

Bajden razgovarao sa Netanijahuom, ponovio zabrinutost SAD
Foto: Tanjug/AP | Bajden razgovarao sa Netanijahuom, ponovio zabrinutost SAD

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden ponovio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom zabrinutost SAD zbog invazije na Rafu, gdje se sklonilo više od milion civila iz drugih djelova Pojasa Gaze i zatražio hitno otvaranje prelaza Kerem Šalom ka Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć mogla da stiže u tu palestinsku enklavu, javljaju svetski mediji.

Bajden je rekao da vjeruje da je postizanje prekida vatre sa Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi, navodi AP, prenosi Tanjug, pozivajući se na neimenovanog portparola Bijele kuće.

Razgovor je vođen nekoliko sati prije nego što će Bajden ugostiti jordanskog kralja Abdulaha Drugog na privatnom ručku u Bijeloj kući.

Netanijahu je juče odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Gazi poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam.

"Kažem svjetskim liderima: Nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće spriječiti Izrael da se brani", rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više je sada".   

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije