Svijet

Ban: Priznanje Palestine uzima maha

 Ban: Priznanje Palestine uzima maha
Ban: Priznanje Palestine uzima maha

NJUJORK -Generalni sekretar UN Ban Ki- Mun izjavio je da neuspjeh međunarodne zajednice da doprinese političkom rješenju izraelsko - palestinskog sukoba podstiče vlade i parlamente da preuzmu akciju i priznaju Palestinu i da to "uzima maha".

Ban je sinoć povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom rekao da međunarodna zajednica mora da prihvati "kolektivni neuspje" što nije billa u stanju da obezbjedi mirovni sporazum.

"Zaista kao što vidimo širom svijeta vlade i parlamenti preduzimaju akcije", rekao je Ban.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u saopštenju poročitanom na  tom skupu  pozdravio promjene  na Zapadu  koje su dostigle "zvanične političke nivoe", počev sa švedskim prizanjem države Palestine  i velikom podrškom parlamenata u Velikoj Britaniji, Irskoj i Španiji. On je rekao da su te akcije i predstojeće glasanje u Francuskoj i drugim evropskim zemljama "pozitivan razvoj događaja koji jača mogućnosti za mir i bezbjednost i stabilnost u regionu", prenio je Asošijeted pres.

"Da li Izrael okupatorska sila, razume  tu poruku?",  upitao je Abas.

Izraelski ambasador u UN Ron Prosor rekao je kasnije da su Švedska i evropski parlamenti podržavanjem priznanja Palestine oduzeli Palestincima volju da pregovaraju, prave kompromise i odbace nasilje i da im daju tačno ono što žele , "državnost bez mira".

Generalni sekretar UN  je upozorio da huškanje na nasilje i provokativni akti na svetim mjestima u Jerusalimu  "raspiruju plamen sukoba izvan svetog grada".

"Ekstremisti na obje strane diktiraju plan. Pozivam strane da ustuknu od ivice i pronađu  put mira prije nego što nada i vrijeme isteknu, rekao je on.

Najnovije nasilje  uglavnom podstiče napetost  zbog nesporazuma oko mjesta koje je sveto i za Jevreje i za muslimane. Nepovjerenju su doprinjeli propast mirovnih pregovora  u aprilu, a potom sedmonedeljni rat u Pojasu Gaze i nastavak izgradnje stanova za Jevreje u istočnom Jerusalimu.

Abas je optužio Izrael da pokušava da izbriše palestinsko i hrišćansko i muslimansko prisustvo u Jerusalimu i preduzme mjere  s ciljem da pretvori istočni Jerusalim  u jevrejsko područje. Palestinci žele da  taj dio Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.

Prosor je optužio Abasa da podstiče nasilje protiv Jevreja na mjestu koje oni zovu Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazli drevni jevrejski hramovi, a sada je tamo džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu i muslimani ga zovu Uzvišeno utočiste ( Haram al Šarif).

Prosor je optužio Abasa da podstiče nasilje protiv Jevreja na svetom mjestu, rekavši da će Izrael "obezbjediti da sveta mjesta ostanu otvorena za sav narod i sve vjere sve vrijeme".

Abas je ponovio da Palestinci teže rezoluciji Savjeta bezbednosti UN  koja bi odredila novembrar 2016. godine  kao rok za povlačenje izraelske vojske sa svih palestinskih teritorija. Palestinski ambasador Rijad Mansur  sugerisao je da se o tome neće glasati u novembru, kako je bilo najavljeno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije