Svijet

Bez evakuacije državljana Srbije iz Ukrajine

Bez evakuacije državljana Srbije iz Ukrajine
Bez evakuacije državljana Srbije iz Ukrajine

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović izjavio je da se u područjima Ukrajine zahvaćenim protestima nalazi oko 150 državljana Srbije, koji do sada nisu bili ugroženi i za sada se ne planira njihova evakuacija.

"U ovom trenutku broj naših građana u područjima zahvaćenim protestima procenjujemo na oko 150, a u celoj Ukrajini na oko 400 ljudi", rekao je Bulatović.

Beogradski list "Politika" piše da je prije izbijanja krize u Ukrajini bilo oko 800 građana Srbije.

Bulatović navodi da u područjima zahvaćenim protestima, prije svega u Donjecku i Lugansku trenutno boravi oko 80 građana Srbije, od kojih u Lugansku 47 studenata na Muzičkoj akademiji, kao i četvorica fudbalera koji igraju u lokalnom timu "Zarja".

U Donjecku je oko 25 građevinskih inženjera i radnika koji rade na poslovnoj zgradi najbogatijeg Ukrajinca Rinata Ahmetova, kao i dva studenta Muzičke akademije, četiri ugostitelja i trojica biznismena, dok u mjestu Mariupolje borave tri srpska trenera u košarkaškom timu "Azovmaš".

Evakuacija srpskih građevinaca u Donjecku za sada nije planirana.

Bulatović je naveo da je Ambasada Srbije sa njima u stalnom kontaktu i upravo su u toku pripreme za povratak studenata uz Luganska kojima je akademska godina preventivno skraćena zbog novonastalih okolnosti.

"Njih 39 će se 22. aprila uputiti vozom ka Kijevu, odakle će nastaviti ka Beogradu, s obzirom na to da su avio-linije sa Luganskom u prekidu", rekao je Bulatović.

U njihovoj pratnji, objasnio je Bulatović, biće dva službenika Ambasade, a njih će predstavnici Ambasade ih dočekati i na željezničkoj stanici u Kijevu i usmjeriti ka Beogradu vozom ili avionom.

On kaže da dosada građani Srbije nisu bili ugroženi niti su imali neprijatnosti.

"Prisutno je opšte uznemirenje zbog vesti iz medija o najavi vojne akcije u Ukrajini, ali život u ovom trenutku, ipak, normalno funkconiše", rekao je Bulatović.

On naveo da se državljani Srbije obraćaju Ambasadi, tražeći pomoć u vezi sa procjenom situacije, kao i savjete i instrukcije za postupanje u slučaju evakuacije, a da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ambasada spremni za svaki razvoj situacije i preduzimaju sve mjere na zaštiti građana Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije